En sorgens dag, första dagen av licensjakt på varg


Idag kan jag läsa i varje tidning jag söker på nätet om att licensjakten startat på vargen. Första dagen sköt man uppemot drygt 20 vargar och redan har jakten stoppats i både Värmlands- och Dalarnas län, då dom på en dag fyllde sin kvot.. Enl Göteborgs-Posten har ca 10 vargar till beskjutits under dagen, men det finns inget som tyder på att några av dessa har skadeskjutits.

Varför???

Varför inför man licensjakt på varg i Sverige, när vi endast har en vargpopulation på ca 227 vargar.  När man diskuterar den svenska vargstamen, diskuterar man också det allvarliga i att den i dagsläget är starkt påverkad av inavel, bla har man kunnat konstatera detta på att vargkullarna minskar.. Varför, i en situation när den är så hårt påverkad av just inavel, beslutar man sig för denna licensjakt. Enl vad jag läst, finns det en nyligen invandrad varg från Finland, som rotat sig i den svaenska vargflocken och därmed också tydligen fått avkommor. Skall vi inte då i dagsläget vara rädda om den lilla stam vi har.  Ge dessa individer en möjlighet att kunna berika den svenska vargstammen. Jag tror nämligen att viltvårdare och de som har kunskap om den svenska vargstammen också vet vilka individer som lider av inavel och därmed tom kan uppvisa missbildningar. Dessa djur, ja, det kan jag förstå att man bör skjuta bort, men den hetsjakt som har utspelat sig i de län där man idag startade licensjakt på varg, där har man definitivt inte tagit hänsyn till detta. Där handlade det om att som jägare, skaffa sig en trofé.. tom när jag slår upp GP:s nätupplaga då kan man läsa hur en av jägarna uttalar sig –  Det var en jaktupplevelse utöver det vanliga och det var naturligtvis lite nervöst –

Vargen har i alla tider varit ett djur där myter och sagor fått ta överhanden över verkligheten. Se bara hur vi när vi var små läste om Rödluvan och Vargen, titta bara på Disneys filmer om ”Stora stygga Vargen”.. Tänk att vi 2010 i ett land som säger att vi skall vara upplysta, smarta och framåtsträvande, fortfarande lever kvar i dessa sagornas värld.

Jag vill här framhålla att jag inte är emot jakt, inte jakt på de vilda djur vi har, men nöjesjakten, där jägarna berättar om sin adrenalinkick när dom sitter på sitt pass och se bytet komma fram, där kan jag ibland känna en ovilja mot deras nästan lite fanatiska försvar av sin hobby.

Ja, jag har sett varg, min starkaste upplevelse någonsin. Detta var i ett gömsle uppe i norra Finland. Den känslan av att vara så ett med naturen, eller rättare sagt, få vara inbjuden till vildmarken, är någonting jag alltid kommer bär med mig.  Jag har varit på safari i Kenya och sett lejon, elefant, noshörning, gepard, giraffer som kommit sakta promenerande över savannen, men min upplevelse i Finland, slår detta.

Det här skrev jag ner morgonen efter mitt möte med varg
”Klockan hade nu nästan blivit 12 på natten och jag förstod att så mycket skulle jag nog inte kunna se, så började därför göra mig iordning för några timmars sömn i gömslet. Då helt plötsligt hör jag ett ljud. Kunde det vara en varg som ylade? Det lät nästan så, som jag kände igen ljudet från filmer man sett. Ylandet kom tillbaka och då började en hel kakafoni av ljud från skogen. Jo, det var sant, det var en ensam varg som ylade där i mörkret och fick svar från en Vargflock någonstans i närheten. Detta var mäktigt att få vara med om och din litenhet som människa och närheten till naturen kändes så påtaglig. Jag tror nog aldrig jag upplevt den känslan så tydlig som just då.”

Att så påtagligt få uppleva den här närheten, men samtidigt också en trygghet där jag satt i gömslet, den hoppas jag fler skall få uppleva.  Vi måste tillåta att alla invider har rätt att få sin plats i naturen, vi måste kunna samarbeta och vi måste alla skaffa förståelse för våra rovdjur. Dom är en del av vår jord och dom har rätt att få existera på sina villkor, vi har inte rätt att bestämma bara för att vi är starkare med våra maskiner och vapen.

Vi får bara hoppas att detta som skedde idag är en väckarklocka och inte kommer att upprepas förrän den svenska vargstammen är stark och frisk och kan klara den här sortens massaker som skedde idag.

Avslutningsvis vill jag också säga att visst jag bor i Göteborg, men är uppvuxen på landet, och faktiskt fick lära mig tidigt, att när det är älgjakt, då håller man sig borta från skogen, för jägarna, dom är inte att lita på.. Visdomsord från min mor

Alla ni som tycker denna licensjakt är fel skriv på uppropet: http://upprop.nu/FQBS

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En sorgens dag, första dagen av licensjakt på varg

 1. Det är ledsamt…sorgligt…hoppas att alla protester hjälper så detta kan undvikas i framtiden… 😦
  Och…så j…a bra skrivet!!!

  Steffe

  • nikonetha skriver:

   Ja, detta är sorligt, och som du säger, man får hoppas att alla protester kommer att hjälpa. Så värmer att du tycker om det jag skrivit för som sagt, det var mitt försök till att sätta på pränt min protest

   Hälsn
   Agnetha

 2. Mats Andersson skriver:

  Har skrivit på samt gjort inlägg också. Ja – alla måste göra sin röst hörd nu.
  -fantastiska bilder.

  /Mats

  • nikonetha skriver:

   Tack, roligt att höra att du tycker om mina vargbilder. Dom är tagna fåren 2008 uppe nordöstra Finland. Jag var där för att i första hand få se och fotografera Björn, men en kväll dök även varg upp. SOm du säger, jag tror det är viktigt att vi alla gör vår röst hörda, hoppas det kan rädda några vargar och framförallt kanske skapa större förståelse för vargen.

 3. Ping: Ja till varg i Sverige « Nikonetha's Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s