Se glädje, våga skratta och njut

Igår var jag på ett möte, där vi pratade om att njuta, om glädje och vad vi njuter av, vad vi känner glädje av.

Det fick mig kanske delvis att inse, att väldigt många människor förknippar detta med saker som kostar pengar. När man pratar om att njuta, så är det många, som direkt tänker på ex.vis en riktig god middag på en restaurang, dyra viner, förstklassig mat, eller en riktigt lyxig resa. Frågan ställdes just om njutning behöver kosta något, och de flesta instämde. Synd, har vi i vår snurriga värld glömt bort all njutning som faktiskt är gratis. Eller kan vi inte njuta utan att bli serverade någon form av njutningskoncept? Vart har vår uppskattning av små vardagliga ting tagit vägen, eller tar vi vissa saker så för givet så vi inte ens uppskattar att njuta av det?


Den här bilden tog jag för en stund sedan med min mobilkamera. Tja tänker väl en hel de, vilken deprimerande dag, så grått, så trisst, så tungt.  Känner ni så när ni ser bilden?

Finns det ändå ingenting positivt i en grå dimmig dag i Göteborg? Jo visst gör det det, om du vill att det skall göra det, då lovar jag att du hittar det, då kanske du kan se, hur spännande ditt landskap blir där det ligger inspevt i dimma. Där konturer blir diffusa och istället för det självklara ger dig en chans att väcka din slumrande fantasi till liv.

Vad jag också fick höra igår, var att för ca 50 år sedan, ja då skrattade vi i genomsnitt 18 min per dag. Vet ni vad det genomsnittet ligger på idag.. Det borde vara högre, för vi har det ju i genomsnitt så mycket bättre än för 50 år sedan. Vi har ju så mycket mer att vara glada över.. ellerhur? Men icke, idag ligger genomsnittet på 6 min per dag… Alltså, vad är det som gör att vi skrattar mindre?? Har vi så grått och tråkigt, så vi inte skrattar längre.. Eller har vi det så inrutat och stressigt, så vi inte har tid? Eller kan det vara så, att vi inte längre har lika lätt för att känna just glädje, eller har vår spontanitet försvunnit någonstans på vägen? Kommer vi om ytterligare 50 år, inte kunna skratta alls.

Visst livet är inte rosenrött och bara en enda stor glad bubbla. Vi är många som har det jobbigt, som lever under stor press, vi är många som har stor sorg runt omkring oss. Men jag tror att vi mitt upp iallt ändå aldrig får glömma att känna glädjen, att känna skrattet, att känna att det finns någonting att njuta av, även en grå dag som denna.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Se glädje, våga skratta och njut

 1. junitjej skriver:

  Ett inlägg med ett väldigt bra innehåll. Man fick sig en tankeställare.

 2. junitjej skriver:

  Kanske jag diskuterar vidare detta på min blogg en dag, men då länkar jag givetvis till dig.

 3. Dalåker skriver:

  Riktigt bra skrivet Agnetha! Kan bara instämma att det gäller att föröka se det positiva med varje dag trots allt är ju livet ett lån vi har och det gäller att förvalta det så att varje dag blir intressant.
  Bilden är ”skit”bra!!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s