Ramsvikslandet i svartvitt


Helgen som gick skulle ju egentligen vara väldigt ”färglös” då jag varit på en workshop i svartvitt naturfotografering. Men svartvitt är ju egentligen inte färglös, det är ju ett spektra från vitt, till svart, med alla gråtoner däremellan. Jag har alltid fascinerats av just svartvitt så såg verkligen fram mot den här helgen, att få arbeta med just detta och försöka tänka svartvitt när jag komponerade.

Egentligen var ju tanken att fredag eftermiddag och kväll skulle ägnas åt teori och bildkomposition, men våra kursledare Patrik Larsson och Magnus Lindbom, http://www.creativeadventures.se tvingades lägga om schemat lite eftersom väderleken sa kraftiga vindar upp till 17 sek. meter under lördagen. Så vi stack iväg till Fykan redan under fredagen.
Det blev en fantastisk kväll på klipporna med en underbar solnedgång, solens glitter på klipporna och i vattnet, lagom vindar som skapade underbara formationer i vattnet när det slog mot klipporna. Vägen ut till klipporna var väl egentligen inte något jag såg fram mot, då jag förra gången jag var där, tyckte det var så läskigt att klättra över stenarna, men i år, då jäklar, nja, att säga att jag hoppade över stenarna likt en stenget på lekhumör, är kanske att överdriva, men jag tog mig över alldeles på egen hand och utan gnäll och gnöl… det ni…. 🙂Solnedgången lyste som sagt starkt på klipporna och jag kämpade länge att försöka få till en bra bild, men blev väl sådär om jag skall vara helt ärlig.. men ok lägger väl ändå upp en av bilderna

och så kvällens sista bild, innan det var dags att i mörkret leta sig tillbaka till bilen, för att snabbt titta på resultatet av kvällens fotografering innan det var dags att försöka sova några timmar.

Lördag morgon, tidigt, tidigt stack vi ut igen och då hade vinden ökat till upp mot kanske 13-15 sek.meter, så väl ute i Haby bukt, kände jag väl mig inte sådär jätte fotosugen. Det gällde att hålla i utrustningen, så den inte blåste omkull, och jag gav mer eller mindre upp efter någon timma därute och vände tillbaka, så enda bilden att visa få bli den här.

Större delen av dagen ägnades åt teori, mer bildkomposition innan vi slog på våra datorer och började arbeta med den svartvita konverteringen i Photoshop. Det var mycket nytt jag fick lära mig och äntligen började jag få lite kläm på den viktiga konverteringen till svartvitt för att försöka få bilden så bra som möjligt. Det blev ju också lite test för mig med Macen, första tillfället jag verkligen arbetade med datorn och visst, ibland hade den små ”hyss” för sig, men tack och lov, Patrik och Magnus fanns där med första hjälpen när jag började muttra, eller skall vi säga.. snarare ylade eller nåt 🙂

Kvällens fotografering avstod jag faktiskt från, jag frös, och stressen under veckan innan kursen började ta ut sin rätt, så efter middagen lade jag huvudet på kudden och somnade sött.. så sött, så när min rumskompis Kerstin kom hem, så vaknade jag inte ens.. utan sov som ett litet barn enda till klockan ringde obevekligt kl 04.30 söndag morgon.. då hoppade jag väl inte upp ur sängen, men jag kom upp iallafall och så bar det iväg till Smögen.

Vinden var fortfarande mer än frisk, men kanske inte lika mycket som morgonen innan och istället för att stanna inne i Smögen och fotografera åkte jag iväg med två andra till Hasselösund. Jag hade ju bara sett det från vattnet tidigare, men visste att det är vackert där och vi hittade en mysig liten vik där vi stannade och fotograferade.Slutligen så var det ju det där med att fotografera övriga kursdeltagare, kanske inte riktigt min starka sida som vanligt, men sista bilden blev iallafall på min rumskompis Kerstin. Andra gången vi ses på en workshop, får väl se om det kommer bli tredje gången gillt 🙂

Innan det var dags att säga hej då till alla, var det några timmars teori och bilddiskussion och så mat förståss. Så när det var dags att styra bilden mot Göteborg igen efter en både spännande och lärorik helg, var jag ganska trött.. men vadå, det är det värt. För en helg så här, är en lisa för själen, frisk luft, underbar natur uppe på Ramsvikslandet som jag verkligen njuter av, iallafall när det blåser mindre än 13 sek.meter.. så förhoppningsvis kommer jag snart åka upp en helg igen
Slutligen ett stort tack till Patrik och Magnus som delar med sig av sina kunskaper och orkar med alla frågor och tjöt.. Vi ses på Öland om drygt två veckor.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ramsvikslandet i svartvitt

  1. jukkalausmaa skriver:

    Verkar ha varit en tuff helg. Ramsvikslandet kan vara bistert när vinden ligger på, jag vet. Sköna bilder som gör sig bra i svartvitt.
    /Jukka

  2. Dalåker skriver:

    Härlig berättlse du har att bjuda på. Underbara bilder som du måste fortsätta med. Som du vet älskar jag svartvitt tar nu merparten av mina bilder i svartvitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s