Tankar om en bild

Jag brukar väldigt sällan egentligen skriva om mina bilder och funderingarna runt dessa. Antagligen för jag många gånger kanske känner en viss osäkerhet hur jag sätter detta på pränt, men den här gånger tänker jag göra ett försök.  Att jag gör det nu, är flera anledningar, dels, tror jag det är nyttigt att våga sätta på pränt sina egna tankar kring en bild, och dels så brukar jag alltid säga att jag är en ”slow starter” när jag ger mig ut och fotograferar. Med detta menar jag att de bilder jag är mest nöjd med är inte de första på dagen, och iof inte de sista heller, utan snarare de när jag hunnit ”värma upp”. Alltså de någonstans mittemellan.

De här två bilder jag berättar om idag, som ju faktiskt är samma bild, är faktiskt bild nr 3 den här morgonen under workshopen med Creative Adventures på Österlen. Jag hade knappt sovit natten innan och precis stigit ur bilen, lyssnat på Patrik och Magnus tips om Brösarps backar. Gruppen hade precis skringrats åt olika håll och jag gått iväg ensam åt mitt håll. Jag hade nämligen sett en glipa bland träden och hästarna och hade en kanske något sömndrucken förvirrad bildidé.

Så jag vandrade bort till hästhagen, började packa upp fotoutrustningen och hästarna fick syn på mig. Ni, som har hållt på med hästar, vet nog vad som hände, just det, en av dom blev lycklig för han såg en människa och ville genast gå fram och hälsa. Samtidigt insåg jag, det är stängsel och stängselstolpar, hur gör jag här, det vill jag inte ha med. Stängseltråden, var säkert också strömförande, så jag försökte så gott jag kunde, rigga stativ  och kamera så nära som möjligt utan att komma åt tråden. Jag insåg också att kontrasterna mellan himmel och mark var för stor, så exponering skulle blir trixigt värre, men ok, jag tar väl några bilder, och ser hur det blir.. Ja, ja, jag hade inte riktigt vaknat, så det här motivet fick bli min uppvärmningssträcka insåg jag. Samtidigt njöt jag så av stunden, de lugnt betande hästarna i hagen, den tidiga morgonstunden, lugnet, tystnaden, stillheten.. för resten av gänget hade ju dragit iväg åt ett annat håll. Så jag ville verkligen försöka få till en bild, som ändå förmedlade detta. Jag var också ganska medveten om att 1,3 sek, kommer nog ge en hel del rörelseoskärpa på hästarna och så den där hästen i förgrunden, som ville hälsa, kommer den kännas lite felplacerad.

Väl tillbaka hemma några timmar senare, så kände jag väl sådär inför bilden. Insåg ju att exponeringen nästan höll hela vägen, men bilden krävde nog en del efterarbete i Lightroom, mer än jag kanske skulle klara och vilja göra., men ändå, jag tyckte om bilden.

Iallafall, den fick vara kvar  i datorn, för hur det än var, jag tyckte om bilden, när jag tittade på den, så återkom min känsla av den där tysta, stillsamma, lugna, lite sömndruckna morgonstunden. Kanske mer än många av de andra bilderna jag tagit den morgonen.Så en kväll för någon dryg vecka sedan, tog jag mig an bilden, började arbeta lite med den, men insåg någon gång sent, sent på kvällen, när jag var på väg att stänga ner datorn.. Jag måste bara testa, hur blir den i svartvitt..

Resultatet blev det här

Direkt, kände jag själv, där satt den. Det är ju en svartvit bild. Det är då jag själv tycker att min morgonkänsla är än mer förstärks, trots att alla vårfärger är borta.. men känslan av stillheten tystnaden  finns kvar och vad jag också tycker är att den ensamma hästen i förgrunden får mycket mer utrymme, han känns mycket tuffare, starkare som vågar gå mot strömmen, istället för att följa med flocken.  Samtidigt har det också blivit en bild, jag tycker om att klicka upp på dataskärmen på jobbet när det känns stressigt, för den ger mig mig lugnet tillbaka och får stressen att rinna av mig.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s