Säveån fotoutställning och ny bok


Idag på förmiddagen drog jag iväg upp till Lerum. Mikael Madenfalk/n hade fotoutställning i Tingshuset med bilder från Säveån och även presentation av sin nysläppta bok Säveån – en källa till liv.Under någon timma gick jag runt och botaniserade bland bilderna. Några motiv ganska välkända, men de flesta nya för mig. Sävån tillhör ju ändå mitt närområde, men så många delar av Säveån har jag ju själv inte besökt. En liten del av ån kör jag ju över allt som oftast på väg till Olofstorp, och ibland när jag inte känner att jag har lust att trampa gasen i botten och ta E20 till Lerum, ja då brukar jag på slingriga vägar köra utefter Säveån, via Jonsered och Aspen.

Jag tog även chansen att studera presentationen av bilderna, då jag funderar på att försöka få till en egen utställning. Många tips om presentation av bilder fick jag. För det var en snyggt hängd utställning med ett bra flöde och en harmoni. Tingshuset är ju på detta sätt ett tacksamt ställe att hänga på, då det är många väl avgränsade småytor som gör att man på ett snyggt sätt kan få ihop snygga grupper av bilder, vilket Mikael utnyttjat väl.

Jag hann även tjuvlyssna lite på när Mikael berättade om boken. Ett digert arbete, som taget några år och många tidigare och sena timmar. För som sagt, att vara naturfotograf, ja, då gäller i regel inte normala arbetstider, då gäller snarare obekväma arbetstider som tidiga, tidiga mornar, sena, sena kvällar.

Efter utställningen, så var det dags för däcksbyte i Olofstorp och med min svåger kämpade på med min bil, ja, då förlorade jag mig bort en stund i boken. För jag var nyfiken och kunde inte låta bli att börja bläddra iden. Så medan solen sakta sänkte sig över Bergsslätten så försvann jag bort från Bergum och istället blev det en bildlig vandring utefter Säveån. För det här är en härlig bok, med inte bara fina bilder utan texter som beskriver strandhuggen utefter Säveån. Kända platser får liv, såsom Floda, Alingsås, Hedefors, Stenkullen och många fler, för att sluta nere i Göteborg. en resa utefter en å som fått sitt namn från ordet sävlig, långsam, sakta. Någonting som den här ån kanske visar motsatsen av på sina ställen. Det var spännande att läsa om kända namn, men på ett nytt sätt, få historik, som vi många gånger kanske hört små fragment av, men nu får en helhet.. Jag glömde liksom av bilen där i andra rummet, som fick sina vinterdäck på plats när jag bläddrade, njöt, läste, inspirerades och blev nyfiken på ställen jag inte varit på. Ställen som finns så nära, men som jag ändå missat.

Ni som missat utställningen, den pågår imorgon (söndag) också, så ta chansen och gå dit. Själv skall jag strax krypa upp i soffan och läsa några kapitel ur boken och njuta av härliga landskapsbilder från Säveån.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s