Året 2011 i bilder

Det börjar nästan bli en liten tradition nu att jag så här någon av de sista dagarna på året gör en sammanfattning av mitt år i bilder. Visserligen är det nästan en vecka kvar av 2011, men jag känner ändå, att ja, det är dags nu att försöka göra den där sammanfattningen. När jag sitter och bläddrar igenom mina bilder så inser jag också att det här året har inte varit lika produktivt som tidigare år, men å andra sidan det här året har varit ett år då jag av olika anledningar fokuserat på kanske helt andra saker, eller inte riktigt haft orken och energin att vara ute och fotografera på samma sätt som åren innan.  Jag har också det här året, varit ute mycket mer och gatufotograferat på helgerna, en omväxling som känts spännande och utmanande.

Januari
Årets första bild jag valt, är just från en lördag på stan. Bilden är tagen inne på NK, där jag slagit mig ner i coffeshopen med en stor kaffe Latte och så kameran bredvid mig. Tittar man bara sig omkring, väntar lite, så dyker motivet upp


 Februari
Fortfarande höll vintern ett hårt grepp runt oss, mycket snö, mycket is och kallt. Som alla vet, så brukar jag ju ibland, nästan som ett mantra, mumla ”Nej, jag är inge fågelfotograf” men ser man på, februari månads bild, blir faktiskt en strömstare. Fångad ovanför Kvarnbyn i Mölndal, där det brukar finnas mycket strömstarar i forsen. Ja, det var kallt om ”lilla” rumpan när jag satt och väntade, men det var det värt när resultatet blev det här.


Mars
Var en turbulent och tuff månad på många sätt, men som avkoppling, så var jag ute en del på stan kan jag se när jag går igenom mina bilder. Flera lördagar slängde jag min kamera över axeln och drog ut på stan och jag kan konstatera att jag blivit modigare och modigare när det gäller att våga fotografera människor. Bilden jag valt här, har väl kanske givit en del diskussioner, men tyvärr, idag har det blivit ett vanligt inslag i vår gatubild med ligor av tiggare, utkommenderade av sina ”arbetsgivare” att tigga ihop pengar till dessa.


April
Äntligen lite vår efter en kall vinter, och en månad som mest handlat om jobb, jobb och återigen jobb, så styrde vi in oss 3 stycken tuffa fotografer i min bil ihop med campingutrustning och drog ner till Söderåsens nationalpark. Det var två år sedan senast jag var där, och det blev en helg jag njöt av i fulla drag. Så valet var enkelt, värmande sol mot en trädstam och nyutspruckna boklöv

Maj
Vår, varmt, sol och en långhelg på Österlen, så återigen, styrde jag bilen mot Skåne. Workshopen med Creative Adentures  blev precis så härlig och givande som jag hoppats på. Bilden jag valt här, är från vår första morgon i Brösarps backar, där 14 fotografer intog detta härliga landskap av böljande gröna kullar. 02.30 gick jag upp, men det var det värt, för att få sitta ute i backarna som täcks av gullvivor och dricka kaffe, vandra runt och leta motiv, med solen sakta stiger vid horisonten. Det är någonting alldeles extra.

Juni
Här har jag valt en bild från midsommardagen. Återigen var vi tre fotosugna som packade in oss i min bil med lite fika och fotoprylar och styrde kosan mot Amundön. Där bland kliopporna i blåsten, för ja, det blåste en del, vandrade vi runt, fotograferade, tjötade och fikade. En alldeles perfekt avslutning på midsommar. Bilden är kanske inte den mest spektakulära, men måste dom alltid vara det?

Juli
Semester i 3 veckor och det blev en hel del fotograferande. Jag började min ledighet med några underbara dagar nere på Österlen, så återigen styrde jag bilen mot Skåne. Det har blivit mycket Skåne i år inser jag. Men så är det också ett underbart landskap, med så omväxlande natur. Bilden är tagen på eftermiddagen när jag körde från Glimmingehus upp mot mitt boende på Kuskahusen gårdshotell  Trots att det var varmt och mitt på eftermiddagen låg dimman tät mellan träden. Jag insåg att all fukt från det evinnerliga regnandet hade skapat detta i det varma vädret. Skogen kändes nästan lite förtrollad när jag stannade bilen och började vandra in i den.

Augusti
Månaden började med några dagar nere i Falkenberg innan det var dags att börja arbeta igen, men här väljer ändå inte någon bild från dessa dagar. För vad jag fotograferade där nere var min äldsta väninnas barnbarn. Härliga ögonblicksbilder på barnen när dom lekte i trädgården.
Istället får det bli en skogsbild, som varje gång jag tittar på den kan iallafall jag nästan känna lukten av fuktig mossa. En liten bit skogsnatur, mitt i vårt urbana samhälle. Bilden får visa att naturen finns där, så nära inpå oss.

September
Här var bildvalet enkelt, men ändå inte, för september betydde återigen en vecka uppe i Abisko och workshop med Creative Adventures  Att få komma upp i fjällvärlden på hösten, det är något alldeles speciellt. Vi hade kanske inte lika tur med vädret i år, men vad gör det. För det blev en vecka av avkoppling, om än kanske inte riktigt den avkopplingen jag hade önskat. För vad jag lärde mig under den här veckan var, rör inte jobbmailen, titta inte, läs inte,. Låt semestern få vara ifred från allt vad arbete heter. En nyttig läxa och lärdom, som jag kommer ta med mig.
Bilden jag valt här är från Abiskojåkken tagen en kväll när syrran och jag gav oss ut själva och kämpade med kompositionen.

Oktober
Gissa vad jag var en helg i oktober, just det, rätt gissat, nämligen i Skåne. När vi åkte ner till Söderåsen i våras, bestämde vi oss för att vi gör en repris på hösten för att försöka fånga höstfärgerna. Tyvärr, valde vi kanske någon vecka för tidigt, men vad gör det.  Vad som jag framförallt tog med mig hem från den här helgen, glädjen att fotografera igen. Jag hade inte riktigt känt den där glädjen och den där speciella känslan, när man liksom går in i en bubbla och man bryr sig inte om någonting annat än motivet. Så när jag vandrade genom Skäråns dalgång, så var det längesedan jag haft så roligt, jag kröp, jag ålade, jag stod på knä, ja, allt för att försöka hitta den bästa vinkeln och jag var lycklig och trots bristen på sömn under helgen, var det längesedan jag kom hem så utvilad och full av energi.


November
November, jag den minns vi nog många av oss som en månad när det blåste. Normalt så ger jag mig inte ut i sådant väder utan håller mig, tittar på TV och kopplar av. Men den här söndagen när det blåste uppåt 30 sekmeter så satt jag på förmiddagen och tittade på en DVD från Moderskeppet ”Fotografera Landskap” och jag blev så inspirerad, så jag trotsade alla vindar och åkte ner i hamnen. Där stod jag i stormen, där vissa byar nästan höll på att välta mig. Jag stod där med ett rejält tag om stativet, kameraremmen virad runt handleden och fotograferade. Resultatet blev det här och ni som eventuellt undrar om jag blev blöt, så kan jag lugna er, både jag och kamerautrustningen klarade oss utan några duschar.


December
Året går fort och redan december, kanske lite fel att välja decemberbilden redan nu, med en vecka kvar. Men jag gör det ändå. Skulle jag få till en bättre bild så so what, då får den bilden få ett alldeles eget litet inlägg. För decembers bild, får bli en ”skakbild” Med min nyinköpta telekonverter åkte jag ut för att testa den och tillslut hamnade jag vid en härlig björkdunge vid Gunnebo slott. Det här är en björkdunge jag varit vid ett antal gånger för att försöka fotografera, men aldrig riktigt fått till. Nu gjorde jag det och ibland är det kul att bara få leka lite med kameran.

Som jag skrev i början, det här året har väl kanske inte varit mitt mest lyckade fotoår, men jag har också insett att detta är någonting som det måste bli ändring på. Detta för att hitta harmoni i livet och en bra balans mellan jobb och fritid. Jag kan väl erkänna, att det funnits stunder, då jag tom med funderat på att ställa undan utrustningen för jag har även ifrågasatt om jag ens skall hålla på med det här. Framförallt när jag kommit hem och kunnat konstatera att bilderna varit skräp, dåliga och helt oinspirerande. tack och lov, vändningen kom i Söderåsen, så nu ser jag fram mot ett spännande och innehållsrikt 2012.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Året 2011 i bilder

  1. Gert Olsson skriver:

    Det var en fin sammanställning av årets händelser. Du har då hunnit med en hel del!

  2. Hanna skriver:

    Vilken härlig bildkavalkad, flera av bilderna minns jag och de är värda att se igen. Något tidigt önskar jag dig nu ett riktigt gott nytt år!

  3. Ping: Var är vintern? « Nikonetha's Weblog

  4. lotta leman skriver:

    Jättefina bilder Agnetha! Gott Nytt fotoår! Kram Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s