Rolf-Göran Bengtsson – Jerringpriset

ÄNTLIGEN

I år fick han det! Är det någon som var värd detta så är det just Rolf-Göran Bengtsson.

Som gammal ridtjej så gläds jag så åt detta pris för Rolf-Göran Bengtsson. En hästkarl och en ryttare i absoluta världsklass, som också fått svenska folkets idrottspris. Genom åren har jag läst på olika insändarsidor och kommentarer i tidningar att vadå, ridsport, är väl ingen riktigt sport. Det är ju hästen som gör jobbet. Men det säger nog egentligen mer om dom som skrivit detta än om ryttarna. För alla vi som ridit på olika nivåer, allt från lektionsryttare, som kämpat förtvivlat för att få hästen att ens ta några steg framåt, till elitryttarna, som tränat och tränat, ridigt timmevist i kalla ridhus, vi vet vad det är. Det handlar om det perfekta samspelet mellan häst och ryttare, där en endast liten sekunds felaktig signal från ryttaren till hästen, kan göra skillnaden mellan ett EM-guld, OS-silver och och en placering långt ner i listan.

Rolf-Göran Bengtsson, har väl inte varit de stora rubrikernas ryttare, nej, han har arbetat kanske mer i det tysta. Målmedveten, inte alltid på lika villkor med den övriga internationella ryttareliten. Där många gånger det bästa hästmaterialet har saknats.. men när han väl fick möjlighet till detta material. Då har han också visat vilken fantastisk ryttare han är.

Jaha, säger kanske någon nu, men vad var det vi sa, det är alltså hästens förtjänst… Nja, säger jag.. En liten jämförelse, hur stor chans tror ni Markus Hellner skulle ha mot Petter Northug på ett par skidor köpta på Intersport, som han själv stått och vallat innan loppet… Nej, just det, inte så stor chans.. eller…???

Jag minns ju själv Rolf-Göran Bengtsson, de gånger han var på Göteborgs Fältrittklubb och tävlade på slutet av 80-talet och början av 90-talet och när jag själv, som funktionär kom i kontakt med honom. Alltid fokuserad, koncentrerad på uppgiften, artig mot oss funktionärer , men nog också en person som kunde säga ifrån om vi tävlingsarrangörer fallerade, även om jag personligen inte kommer ihåg detta. Däremot som sagt, koncentrerad och fokuserad.

Slutligen, för ridsporten tycker jag också detta pris betyder mycket. Det är sporten värd. En sport som faktiskt, mig veterligen är en sport, där alla tävlar på lika villkor kvinnor som män. Vet ni som mot förmodan läser detta någon annan sport där det faktiskt råder total jämlikhet mellan könen?

Så återigen, ett jättestort grattis till en stor idrottsman, till svenska folkets pris – Jerringpriset… och ja, jag blev lite fattigare ikväll, eller skall vi säga, jag lär blir det om någon månad, när telefonräkningen dimper ner i brevlådan, men det var det värt!

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rolf-Göran Bengtsson – Jerringpriset

  1. Jörgen skriver:

    Vill bara nämna att bågskytte är en sport som också är jämlik. Visserligen tävlar pojkar och flickor, herrar och damer var för sig, men om det är för få av något kön i en klass, så flyttas denne till det andra könets klass. Exempelvis, om det är för få flickor så får de skjuta med pojkarna. Skulle flickan ha det högsta resultatet så vinner. Dessutom skjuter alla på samma avstånd och materialet, dvs bågen är det ingen skillnad på.

    Dessutom var det kul att Jerring-priset hamnade i en annan idrott för en gångs skull och inte bland de vanliga idrotterna. Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s