Morgon på Norden Ark

I gryningen steg vi ett gäng trötta fotografer, för kvällen innan hade varit trevlig, innehållsrik, med en del både intressanta och lärorika diskussioner. Så kl 05.00 gällde det att försöka gnugga gruset ur ögonen och ge sig ut i parken igen.
Jag fick också klart för mig, att en sak tigrarna och jag har genomsamt är att vi är lite morgontrötta, för icke, dom hade ingen som helst lust att vara tillmötesgående. Inte ens lockropen från Tom och hans frestande med lite söndagsgodis, fick dom att komma. Nej, dom bara reste lite lojt på sig, tittade och bestämde sig för, vi sover vidare en stund till…

Så vandringen gick vidare till hägnet för Lo-djuren, som var klart lite mer morgonpigga och medgörliga iallafall hanen, som satte sig framme vid stängslet och tittade med sina ”snällaste” ögon på Tom som han försökte lura till sig lite morgonfika, men si, där fick han tji, för honan som hölls sig lite mer på avstånd, vad den som elegantast fångade ”godiset”.

Så medan solens första strålar försiktigt letade sig ner i Lo-hägnet fotograferade vi

Sedan vandrade vi vidare bort till mitt favorithägn där vargflocken var.. och känslan när dessa underbara djur kom fram ur skogen, den är obeskrivlig. Det var fortfarande lite mörkt i denna delen av parken, men även här började solen så sakta leta sig fram. Fast där nere bland träden, syntes vargflocken knappt.
Ett annat av de svenska rovdjuren som vi fick möjlighet att fotografera var järven. En snabb liten rackare som jag träffade på redan i Finland och även då insåg var svår att fotografera just för sin snabbhet.


och morgonens sista stopp blev hos snöleoparden, som väl inte heller den riktigt vaknat, utan låg och mornade sig bland klipporna
Tillbaka på hotellet där frukosten stod serverad för trötta och hungriga fotografer så bestämde jag mig för att någon eller några timmars sömn nog skulle sitta bra före hemfärden, så jag kröp ner i sängen och smälte morgonens upplevelser.
Det har verkligen varit ett intensivt och fantastiskt dygn uppe på Nordens Ark. Att under Tom Svensssons ledning få möjlighet att se och fotografera dessa vilda djur och samtidigt ta del av all hans kunskap om djuren och arbetet däruppe. Så det blev många frågor från mig, och slutligen vill jag bara tacka Tom, för all den kunskap han delade med sig om och nya lärdomar och tankar, han planterade i mitt huvud om djurens beteenden, deras utsatthet pga av oss människor. Tänk varje år försvinner 45 000 arter från jordens yta. Arter som vi människor utrotar pga av ekonomiska skäl, vanföreställningar och ren pengabegär. Är det inte dags att ändra på detta. För om vi alla bara hjälps åt, blir mer försiktiga, skaffar oss kunskap om djuren, så skall nog denna siffra kunna minimeras.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Morgon på Norden Ark

 1. Anna Ulmestrand skriver:

  Ojojoj, men så vackra foton! Jag förstår att det måste ha varit en sann upplevelse.. och slås av hur enastående starka och magnifika djuren är när jag ser dina bilder!
  Tom är fängslande att få lyssna på och det är ett viktigt uppdrag han genomför på alla sätt o vis. Siffrorna är skrämmande, men ett litet steg i taget gör under om vi hjälps åt allihop
  Mvh Anna

  • nikonetha skriver:

   Så rätt du har, varje litet steg i rätt riktning betyder mycket. Jag pratade med en kille på 11 år om hur viktigt det är att vi är rädda om vår natur och vad glad jag blev att han förstod precis, och avbröt mig och kompletterade med svar ang vad vi kan göra. Härligt att höra att även en 11-åring faktiskt kan vara så medveten, det inger hopp.

 2. jukkalausmaa skriver:

  Fantastiskt fina bilder på lodjur och varg Agneta!
  /Jukka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s