Bildbehandling

Återigen har jag ramlat över en bild där jag vid första anblicken, tycker att nja, vad var det där, men så testade jag lite och plockade ner bilden i Lightroom, för att kolla lite. Tänk, med några få enkla ”knapptryckningar” gjorda på ett par minuter så lyfte bilden till oanade höjder. Nå, vad gjorde jag.. jo jag kollade vitbalansen, korrigerade exponeringen litegrann, svart svart- och vitpunkten och så gjorde jag den sista slutskärpningen.

Det tog bara några få minuter, men helt plötsligt så har jag BILDEN.

Jag tycker det är så synd, för jag vet många hobbyfotografer, som lägger ner jättemycket tid på att vara ute och fotografera, spenderar mycket pengar på sin fotoutrustning, men missar den där sista lilla touchen att framkalla bilden.

Jag skulle vilja fråga dessa, går du ut på stan utan att stryka din fina skjorta också, eller pressa den där dyra dräkten du köpte.. Eller bryr du dig inte om att putsa dina fina skinnskor heller?? Tvättar och vaxar du aldrig din nya bil?

De flesta skulle antagligen svara – klart jag gör – Men att plocka fram det bästa ur sina bilder, nja, det är en helt annan sak.

Stopp och belägg, kanske någon tänker som kommit så här långt i det här inlägget.. Men hallå, handlar inte bildbehandlingen/bildredigeringen/framkallningen – om någon form av att manipulera bilden, lura betraktaren, att försköna verkligheten…

Nej, det gör det faktiskt inte.. så länge jag håller mig till den sanningen jag har med mig hem på näthinnan. Så länge jag faktiskt framkallar bilden, så gör jag faktiskt bara det alla fotografer gjort i urminnes tider, men på den tiden i mörkrummet.. Instängda bakom en låst dörr, med en skylt, ÖPPNA INTE DÖRREN, FRAMKALLNING PÅGÅRA.. Iallafall var det en sådan skylt som hängde hemma på dörren till det provisoriska mörkrummet.

Idag finns det bra och billiga program som inte behöver göra allt för stora hål i plånboken. Personligen så använder jag i stort sett bara Lightroom idag och den senaste versionen Lightroom 4, kostar faktiskt bara ca 1 300:- att köpa.  Det är dina bilder värda.

Jamän säger kanske någon, sedan skall jag ju försöka lära mig programmet.. Ja visst, till Lightroom finns det suvärena DVD-kurser att köpa. Där du hemma i lugn och ro, kan sitta med självstudier och pröva dig fram.

Själv så lägger jag nog perioder precis lika mycket tid med mina bilder framför datorn, som ute i fält. Just för att lära mig, testa vad jag kan förbättra i bildbehandlingen för att plocka fram precis det bilden är värd. Eller helt enkelt för att komma så nära den verkligheten jag faktiskt upplevde den tidiga morgonen, eller den sena kvällen, när solen sakta dalade ner vid horisonten och påverkade landskapet med det där varma, härliga ljuset, som man bara upplever precis innan solnedgången.

Nej, jag manipulerar inte mina bilder, jag har bara insett, att hur bra kameror vi än har idag, så har dom trots allt en begränsning, en begränsning, som inte våra ögon har och det är denna begränsning jag måste inse, och istället komplettera med när jag väl kommit hem.

Jaha, kanske någon tycker, men är det inte att vara ute och fotografera som är ditt stora intresse.. Jo, visst är det så, men att i lugn och ro sätta mig en kväll i lugn och ro, kanske ladda DVD:n med lite skön musik, luta mig tillbaka och verkligen studera mina bilder. Samtidigt när jag gör detta, minnas den där tidiga morgonen, med den klara luften, det daggvåta gräset, det är också en del av mitt fotograferande. För när jag minns detta, då börjar jag också försöka se vad jag kan göra med bilden för att återskapa den här känslan. Det är inte att manipulera, för om det är så.. ja då är jag faktiskt en manipulativ person.. och det vet jag att jag definitivt inte är.. Nej det är att försöka återskapa det jag upplevde och det är väl snarare sanningen… eller…???

Ja, jag klonar bort en litet grässtrå som sticker upp, eller en liten sten som kanske ligger i sanden och varför, jo, bägge två kunde jag plockat bort vid fotograferingstillfället, men missade. Däremot skulle jag aldrig klona bort en elledning, eller telefonledning. Helt enkelt för dom finns där, dom är inte bara där tillfälligt, just då.

Avslutningsvis tänker jag visa två bilder före och efter. Den första bilden har jag i stort sett bara justerat exponeringen lite och lagt på slutskärpa, samt en lätt, lätt vinjettering

Efter

I bild nr 2 här, har jag gjort lite mer, där har jag också använt Lightrooms övertoningsfilter på himlen, av den enkla anledningen att mitt avtonade gråfilter låg kvar hemma på bordet. Vari ligger skillnaden att hålla ett avtonat filter framför linsen, eller att i efterhand lägga på ett i lightroom? För övrigt har jag gjort en liten, liten beskärning, och exponeringsjustering, samt slutskärpa

Före

Efter

Inte särskilt mycket manipulering eller hur???

Så du som brukar stryka din bomullsskjorta, men inte framkallar dina bilder.. kanske dags att börja nu..

Ni, som läser här och vill  lära mer om lightroom, så har du en länk här

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bildbehandling

 1. stenmoberg skriver:

  Jag håller med i det Du skriver och så är det som så att en bild som plockas direkt ur kameran RAW som Jpg, behöver lite slutjustering med kontrast och skärpning allra minst. Sedan är det Du beskriver att Du har gjort, precis samma sak som i mörkrummet, vilket Du också skrev. Att inte ge sig den tiden och möjligheten är ju att kast bort en del av bildens potential.

 2. kolarlotta skriver:

  Håller med fullständigt, en bild ska framkallas för att få den rätta umpfen. Det räcker inte att bara trycka av och tro att nu är det bra. Men det gäller att ha balans för det räcker med så lite så förstör man bilden. //Lotta

 3. Camilla skriver:

  Håller med. Kunde inte sagt det bättre själv. Numera avslutar jag oftast mina blogginlägg med en liten info om hur jag gjort generellt. Gör ofta samma saker. Den sk gamla framkallningen. Först tänkte jag börja skriva vid varje bild jag lade upp men det blev jobbigt. Och så tyckte jag inläggen blev tradiga. Nej lite info längst ner och så får man gärna fråga mig närmare så får jag öppna bilden och se vad jag gjort. Man har ju teglon

 4. karita skriver:

  Väldigt bra skrivet, om jag skulle ta mig tid att beställa dvd och lära mig Lightroom 4 som jag köpte i våras.
  / karita

  • nikonetha skriver:

   Tycker jag definitivt du skall göra. För LR4 är ett jättebra program, som du kan ha mycket glädje av och dessa DVD ger dig möjligheten att verkligen lära dig programmet och att kunna utnyttja det optimalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s