Naturfotodagen Västerås 2013

Nu har man varit hemma två dagar efter äventyret i Västerås och hunnit sova ikapp sig någotsånär. Så det kanske är dags för en liten resumé över naturfotodagen i Västerås anno 2013.

Redan någon gång på eftermiddagen dök jag upp i Västerås efter en trevlig bilresa i gott sällskap de nästan 40 milen från Göteborg. Jo, just det, vi får väl börja med incheckningen på hotellet som gick över förväntan. För tänk, jag lyckades genom att be snällt och kanske också lägga huvudet på sned få hotellets enda rökrum och vilket rum sedan, eller skall vi säga rummen. För det visade sig att det enda som var rökrum på hotellet, ja, det var en minisvit. Som gjort för efterfester, speciellt med tanke på att minibaren var helt tom.

Vi var ju ett gäng som skulle sammanstråla däruppe. Framförallt ett gött gäng som lärt känna varann och blivit vänner tack vara de workshops vi deltagit i genom åren med Patrik Larsson och Magnus Lindbom. För det här är ju två grabbar som lyckats att dels förkovra oss i landsfotograferandets ädla konst, men också skapa en härligt kamratskap bland oss alla deltagare genom åren. Så numera träffas vi inte bara ute i skog och mark på olika workshops, nu träffas vi också när det vankas bildvisningar och föredrag, mässor och festivaler. Så ock i Västerås.

Det blev en trevlig kväll tillsammans då vi pratade om allt mellan himmel och jord, som ju landskapsfotograferande faktiskt handlar om, men vi åt och drack också gott, skrattade gott, skämtade gott  och laddade gott inför morgondagens alla föredrag.

Själv hade jag bestämt mig för lite sovmorgon och bestämt mig för att hoppa första föredragen, men tji fick jag. För eftersom jag skulle ha med en bild på Naturfotoforums bildutställning på naturfotodagen var det ändå till att knata upp i tid och transportera över bilden till grabbarna som skulle hänga utställningen. I år hade naturfotodagen satsat på en lite större bildutställning och låtit en hel våning få ge plats för naturbilder. Det var Naturfotograferna/N som tillsammans med Naturfoto i Västmanland och Naturfotoforum  bildade denna utställning.

Min dag fick börja med Jan Grahns föredrag och bildvisning. Jan Grahn behöver kanske inte en presentation, men nämnas kan väl att han är en nestor i Sverige inom naturfotografin, blev utsedd till årets naturfotograf 2012 av Naturvårdsverket (vilket borde skett mycket, mycket tidigare) och en gudabenådad fotograf och berättare. Det var 50 min då jag njöt och log lyckligt att återigen få lyssna till denne fantastiske berättare som vid 82 års ålder fortfarande är aktiv fotograf. Ni som läser här och inte lyssnat till honom, ta chansen om ni har möjlighet. Så man kan väl säga att jag började dagen med naturfotodagens höjdpunkt egentligen. Jag hade också den stora lyckan att få tag på ett av de återstående exemplaren av hans bok, eller egentligen utställningskatalog ”Fotografiska bilder – Tidsnära och förflutet”

Efter lunchen och lite paus med frisk luft, och möjlighet att smälta Jan Grahns föredrag var det dags för Magnus Elanders föredrag ”Arktis – en värld i förändring” Det blev 50 min mycket intressant lärdom om vad vi gör med den sköra natur i arktis. Hur vi människors leverne och krav här nere i övriga Europa påverkar den otroligt känsliga naturen runt Arkits. Återigen ett tänkvärt föredrag som väcker till eftertanke. Tack för detta Magnus Elander!

Efter föredraget så passade jag på att botanisera lite bland utbudet av böcker och hittade dels Magnus bok ”Stilla dagar i Arktis” och boken ”Vindar från Arktis” som han givit ut ihop med Staffan Widstrand.

Så som ni kanske inser, väskan hem var klart tyngre och tjockare än på uppresan, men det kompenserades kanske av att plånboken var betydligt lättare och tunnare.

Jag lyssnade också till Anette Seldens föredrag om naturreservat i Halland till både härliga Hallandsbilder och film. Här lutade jag mig gott tillbaka i den sköna fotöljen och njöt av bilder från nästan mitt närområde och fick själv många nya tips och inspiration på ställen dit jag själv skall åka med min kamera.

Avslutningsvis lyssnade jag till Claes Grundsten som visade landskapsbilder från olika delar av vår värld och pratade om sina tankar runt landskapsbilden och deltagande fotografi.

Så det var en hjärna som var fylld med många intryck och tankar som lämnade congresscentret efter en fullmatad dag, med föredrag, bilder och intryck. Det var även en del utställare på plats, men dessa hann jag liksom inte med i år pga alla föredragen och bildutställningen. För mellan föredragen drog jag mig vid flera tillfällen undan runt bildutställningen och vandrade lugnt omkring där och tog in. Bildutställningen blev den där lugna oasen bland alla människor  som många gånger är så skönt att ha på en sådan här tillställning.

Dagens avslutades med den obligatoriska festen/middagen där samma sköna band som förra året, uppträdde och efter middagen såg till att vi inte blev fastklistrade på våra stolar. Tänk, tom jag gick upp och svängde mina lurviga och det  två gånger. Hmm, fast kanske var det inte mitt drömläge att försöka bugga som enda danspar på golvet inför denna stora samling Naturfotografer.. Så, nu vet nog det flesta att bugg, kanske inte riktigt är det jag är bäst på här i världen..Men jag lyckades iallafall utan att trampa mina icke ont anande parters på fötterna.  Det blev också många trevliga samtal och nya bekantskaper under kvällens fest.

Kvällen, eller skall vi säga sena natten avslutades med skönt snack i goda vänners lag uppe i minisviten.. Så som ni kan se ni som orkat läsa ända hit, Allt var precis som det skall.. En härlig, innehållsrik, rolig, naturfotodag. Där min största brist nog ändå stavas sömn.

Ja, Camera Natura har gjort det igen! Anordnat en alldeles lagom perfekt mix med föredragshållare och fortsatt på samma trevliga alldeles lagom kompott som dom startade förra året.

Vad önskar jag mig då till nästa år, för självklart, efter 2 år i rad, så tycker iallafall jag, att det får bli en tradition att starta upp fotoåret med ett Västeråsbesök. Jo, vad önskar jag mig då till nästa år.. Kanske en större bildutställning, men för övrigt tycker jag Camera Natura med Conny i spetsen är på helt rätt spår. Lagom stor, mixen av utställare och föredragshållare känns för mig alldeles lagom och man hinner med allting man vill. Att dom dessutom genom sina härliga personligheter och musikalitet även gör kvällen till en höjdare, är väl bara som grädde på moset, eller den lilla kakan till kaffet.

Så väl möt i Västerås även nästa år

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Naturfotodagen Västerås 2013

  1. Per skriver:

    Låter som en härlig helg. Till nästa år får jag nog försöka dra mig dit.

  2. Conny Jonsson skriver:

    Stort tack för dina fina ord! Riktigt roligt att att du var med och att du är nöjd. Följ gärna oss på twitter @naturfotodagen och RT gärna. Vi kommer lägga ut nyheter och annat inför 2014 års Naturfotodag.

    Må Gott
    Conny och hela glada gänget på Camera Natura

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s