Stockholmsdags igen

Det börjar ju bli lite av en tradition att jag passar på och gör en liten avstickaren till Stockholm på min semester, så självklart åkte jag upp i år igen.

I år hoppade jag Fotografiska muséet, då jag inte kände riktigt att de utställningar som pågick just nu var någonting som riktigt lockade mig.

Däremot blev första stoppet när jag kommit upp, checkat in på hotellet, fyllt magen med lite ny energi i form av mat och en öl, Nybroplan och Raul Wallenbergs plats. Där har Wild wonders of Europe en stor utställning. Wild wonders of Europe är ett antal naturfotografer runt om i Europa, som under 2008 0ch 2009 skickades ut till olika delar av Europa och fotograferade. Resultatet blev ett fantastiskt dokumentation över vår fantastiska natur i Europa. Djur och naturområden som är hotade, men också djur och natur som varit hotade eller på väg att utrotas och som klarat sig, tack vare insatser som sats in.

20130724-_DSC6007
20130724-_DSC6008Tyvärr är det så att många områden av fantastisk natur, och många arter är hotade. Det är ju också så att dom lever ju i symbios, då naturområden, som är hotade och bidrar till att även djuren hotas i dessa områden, då man rubbar deras invanda miljö. Tyvärr, är nog det största problemet kanske inte miljöförstöring i den bemärkelse vi tänker på med utsläpp, utan helt enkelt ekonomiska villkor, som gör att man istället för att skydda områden, tänker kortsiktigt och istället exploaterar av rent ekonomiska intressen. Ok, det är kanske lätt för oss här uppe i Norden att inte har förståelse för detta, men här pratar vi om några av de fattigaste länder i Europa, som ex.vis Rumänien, Bulgarien och Moldavien. Här gäller det för dessa länder, att få hjälp att hitta alternativ till exploateringen av dessa områden.

Här är vi iof kanske inte de allra bästa heller, för många gånger väger ekonomiska intressen, högre än bevarande av unika naturområden. Däremot, har vi häruppe iallafall människor, som gör sina röster hörda, som försöker protestera och väcka debatt och som förhoppningsvis också gör att fler och fler får upp ögonen för hur viktigt det är att inte investera kortsiktigt, utan investera för framtiden för nästa och återigen nästa generation och det gör man bäst, genom att vara rädda och ha naturens bästa som ledord och motto.

Här finns också en möjlighet att tjäna pengar på dessa områden, och det stavas ekonatur. Där har vi en möjlighet att trots skapa arbetstillfällen för människor i dessa områden, men på ett sätt som bevarar och inte raserar.

Ni som inte sett utställningen, passa på när ni är i Stockholm och ni som bor där, ta en sväng ner till Nybroplan gå runt bland dessa fantastiska bilder, läs och lär till bildtexterna.

Tisdagen i Stockholm var kall och blåsig, så efter att vi vandrat runt bland bilderna, blev den kaffepaus och snack, innan det var dags för Big Ben och öl och mat och en skön kväll med Nöff-gänget. För en gång i månaden då är vi på Naturfotoforum sociala och pratar bild istället för att göra bilder. Det var som vanligt roligt att träffa gänget. Så kvällen blev sen, tänk, det börjar väl också bli lite av en tradition att mina kvällar på Big Ben brukar sluta med att jag går ut genom dörren därifrån som sista eller nästsista gästen.

Så nästa morgon kändes väl lite seg om jag skall vara ärlig, men med en rejäl frukost i magen, kaffe som uppiggande dryck, tog jag spårvagnen ut till Waldermarsudde.

20130724-_DSC6004
Waldemarsudde, ligger ju vackert ute på Djurgården, alldeles nere vid vattnet

20130724-_DSC5996

Målet där var utställning med Bruno Liljefors fantastiska tavlor. man hade en specialutställning där med dessa tavlor, samt några av nutida naturskildrares bilder, nämligen en del av medlemmarna i Naturfotograferna/N bilder.  Att på nära håll få se Bruno Liljefors målningar var en upplevelse och han är en fantastisk konstnär, där han inte bara målade gulliga bilder på vackra djur, utan naturen som den är. ”Den starkaste överlever”

Naturligtvis vandrade jag igenom hela slottet. Det var så vackert, speciellt blev jag alldeles till mig när jag vandrade upp för trapporna. Den vackra trätrappa som slingrade sig upp genom huset
20130724-_DSC6001
Vackra ljusa rum där de stora fönstren släppte in ett underbart ljus

20130724-_DSC5998
Prins Eugen, som byggde Waldemarsudde, var ju son till Kung Oscar II och alltså bro till Kung Gustav V. Ha var landskapsmålare, men också konstsamlare och hans konstsamling hänger nu ute på Waldemarsudde. Bland de kända verk som hänger där är ju bl. a. Ernst Josephson Näcken, men också Anderes Zorn målning av Prins Eugens mor Drottning Sofia.

 

Men framförallt fastnade jag fram Prins Eugens egna landskapsmålningar. Jag har alltid tyckt mycket om dessa och en av hans kanske mest kända är nog molnet, samt altartavlan i Kiruna kyrka. Jag upptäckte även en del underbara svartvita landskapsfotografier han tog som förlagor till sina målningar.

Det blev några sköna timmar därute som jag avslutade med en härlig våffla med hjortronsylt och grädde innan jag åkte tillbaka in till city.

 

20130724-_DSC6026
20130724-_DSC6028

Jodå, det blev ännu mer kultur och historia för jag passade på att besöka slottet. Jag minns faktiskt inte om jag varit där förut, det var fantastiskt att vandra genom represenationsvåningen och rikssalen. Här kan man verkligen prata om historiens sus som följde mig. Tänk alla dessa fantastiska konstskatter och underbara golv. Golv, där historiska personer vandrat genom dessa salar och på dessa golv i snart 300 år. Jag var naturligtvis även tvungen att gå ner i skattkammaren och titta på våra riksregalier och kungakronor.

Nu är det lika bra att erkänna, nu var jag trött, så jag letade upp ett matställe fick lite gott i magen, ett stort glas vatten och en öl, sedan släpade jag mig upp på hotellet och somnade gott med datorn på magen. Men så halv 10 på kvällen, när det börjat bli lite svalare så drog jag mig ut på stan igen för att i lugn och ro hitta en uteservering i någon av Gamla stans gränder och sitta där i lugn o ro med en öl.

Jodå, jag hittade gränden.

20130724-_DSC6033
20130724-_DSC6034

Tillbaka på hotellet, så tog jag dagens sista bild. Kameran riggad på ett litet bordsstativ och fönstret öppet, fångade jag en bild på takåsarna i Gamla stan, för se det var utsikten från mitt hotellfönster.

20130724-_DSC6037

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s