På besök i gammelskogen

Igår kväll var målet Ryfors gammelskog.  Vad är det som utmärker en gammelskog, kanske framförallt att skogen får ”sköta sig själv” Inga motosågsmassakrar får ske, eller stora skogsmaskiner får fara fram som skogsmarodörer för att städa. Istället får skogen själva ta hand om sig. Faller ett träd, ja då får det ligga kvar där och sakta förmultnas medan det få vara lyxboställe för insekter. Det gör att i våra bevarade gammelskogar, där lever och frodas den ekologiska mångfalden och ingenting får bryta den ack så viktiga kedjan för att inte rubba det ekologiska systemet.

Jag älskar ju att vandra i skogen, det är lugnt, tyst, och det enda ljud du hör omkring dig, är granarnas sus, kanske en hackspetts pickande på en trädstam. Tänk att få sitta på en mossig sten, låta blicken sakta vandra uppåt granstammarna till du nästan tror att dom snart kommer att röra himlen.

Det som också utmärker en gammelskog, är kaoset, eftersom som sagt ingen motorsågsmarodör, eller högteknologisk skogsmaskin får vara där och städa, ja så ligger alla fallna gamla granstammar kors och tvärs. Riset bildar halvt skymmande förgrunder till detta totala kaoset och oordning. Dit kom vi för att försöka bringa ordning bland alla dessa trädskelett.

20130801-_DSC6217
20130801-_DSC6225
Fast det är klart, när Anki insåg att stora landskapet, det är omöjligt att städa och istället skruvade på macrot för det lilla, lilla kaoset, då var det helt ok att ta fram städkunskaperna och plocka bort lite tallbarr och smågrenar modell 1 cm.

20130801-_DSC6214
Själ kämpade jag så gott jag kunde bland träden både de vertikala och horisontella

20130801-_DSC6198
20130801-_DSC6239
Och jag avslutar med dagens sista bild. Jag fick se ett härligt bestånd av strutbräken därinne bland träden och vad göra, jo naturligt det var bara att ta det långa benet framför det andra och kliva in i skogsspenaten. Några som blev jätteglada när jag kom på besök, var såklart myggen som gjorde high-five och med en energi likt en kaffestinn duracellkanin gav sig på mig med jag i lugn och ro bara stod där och försökte få till en komposition.

20130801-_DSC6240

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s