Tillbaka i Abisko

Så kom jag då äntligen upp till Abisko igen, efter 22 timmars resa. Resan gick jättebra och i min sovkupé från Stockholm hade jag sällskap med en kvinna från Israel som köpt biljett till Narvik. Så det blev långa samtal på vägen då hon var nyfiken och frågvis om Sverige, vår natur, vårt samhälle och landskapet vi passerade. Så de nästan 18 timmarna mellan Stockholm och Abisko gick riktigt fort. Den här gången sov jag också ganska gott på tåget, och jag tom missade när vi närmade oss Boden. Jag sov helt enkelt.

När vi närmade oss Abisko så kunde jag konstatera att de här små larverna som älskar björklöven dom hade verkligen frossat i sommar. Det var många träd som stod där kala och svarta och även den ganska gråmulna vädret gjorde sitt till att de träd som fortfarande sprakade av färger inte riktigt ville visa sig från sin bästa sida.

När jag väl stigit av tåget var det alldeles lagom för lunchen medan jag väntade på att mitt rum skulle bli klart och sedan svidade jag snabbt om till min fotoklädsel. För hur det än var, alla dessa stilla timmarna på tåget gjorde att jag kände jag behöver röra på mig, så fast det hängde tunga regnmoln över Abisko gav jag mig ändå ut. Det blev en alldeles lagom tur ner mot Torneträsk, ni vet en sådan där alldeles lagom uppvärmning för att komma in i rätt känsla för veckan.

20130915-_DSC6529
20130915-_DSC6550
Det var så härligt att vara tillbaka igen, så jag bara gick där sakta och njöt av tillvaron, lät lungorna fyllas av den där alldeles speciella fjälluften som nog är den bästa luft som finns. Jag slog mig ner där utefter kanten av jokken och bara njöt. Det är alltid lika speciellt de där första timmarna jag är här uppe. För jag sitter där och låter allt hemma i Göteborg bara flyga långt, långt bort.  Jag vill bara sitt där och ta in allting, spana ut över vattnet och nästan stänga av mina tankar.

Jag vandrade sedan sakta uppströms för att bara spana och kanske ta en och annan bild och som sagt, bara lugnt och stilla värma upp

20130915-_DSC6554

och lite då och då, kunde man nästan ana en liten sol som försökte tränga igenom de tunga molnen.

20130915-_DSC6564
Jag fortsatte min vandring över vägen och uppströms jokken, bara för att kolla lite, se om det hänt någonting och även kolla in tillståndet för björkarna. Dom var väldigt kala och avlövade och många stod där och sträckte sina grenar ,svarta nästan lite hotfulla: Jag kunde återigen konstatera att dels har nog den lilla larven gått hårt åt löven, men kanske har det också varit väldigt blåsigt som gjort att många löv fallit av. Jag får väl vänta till imorgon då dom lovat bättre väder, innan jag jag fäller mitt slutliga omdöme.

Jag stannade naturligtvis till en stund uppströms jokken, gick runt och kollade, funderade på kompositioner och såg en del härliga formationer och mönster i klipporna

20130915-_DSC6573
20130915-_DSC6583
Naturligtvis var jag också bara tvungen att ta nån bild på själva jokken innan jag vände tillbaka hemåt

20130915-_DSC6570
Så nu sitter jag här igen, i den välkända soffan inne i biblioteket, har gått igenom mina bilder, druckit ett glas vin och tittat ut genom fönstren. För utanför fönstret där har jag Torneträsk och en himmel som börjar spricka upp så förhoppningsvis kan solen behaga titta fram lite imorgon. det har den iallafall lovat.

För det känns som det kommer bli en ganska tidigt kväll, gårdagsnattens något knapphändiga sömn på tåget börjar ju ta ut sin rätt och jag nästan längtar efter att få krypa ner mellan lakanen och somna gott för att vara så där riktigt härlig pigg imorgon bitti.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s