Svalbard del 9 – när vi nästan såg isbjörnar

Jag fortsätter här min reseberättelse från de 10 dgr uppe i Svalbard och nu börjar vi närma oss slutet ju. Idag vaknade vi upp till en fin dag igen.  Jag kunde konstatera när jag tittade på kartan att nu började vi närma oss Longearbyen, men fortfarande var det en bit kvar tack och lov.

Efter frukosten och förmiddagskaffet, gick larmet, någon på båten hade sett isbjörnar som simmade en bit från båten, men, men, hade liksom ”missat” att berätta för oss andra. Det blev, väl nästan halt kaos på båten, som bestämde sig för att vända. För vi kunde konstatera när vi såg bildbevisen att detta hände för max 20 min sedan. Sakta, sakta tuffade båten samma väg tillbaka, medan vi alla hängde runt relingen på båten och spanade och spanade. Tyvärr, inga isbjörnar i vattnet, men tillslut när vi kom fram till en ö  som vi tidigare passerat, ja, då kunde vi se dom. Det var 3 stycken, mor och ungar, som vandrade långt där borta och så var dom försvunna. Beslutet togs snabbt, i med zodiakerna för att se om vi kunde komma runt ön och få se isbjörnarna.

Anki o jag bestämde oss dock för, att vi stannar kvar på båten och under tiden resten av gänget, tuffade fram i Zodiakerna på jakt efter isbjörnsfamiljen, ja då stod vi på däck och fotograferade fantastiska fjäll i bakgrunden.

20140901_1781 20140901_178320140901_1788
Tillslut kom resten av gänget tillbaka, blöta, frusna och utan att ha sett isbjörnsfamiljen igen. Anki och jag insåg, vi var nog dom som drog vinsten den förmiddagen, för som sagt, vi hade en härlig stund där på akterdäck.

Som sagt livet på däck, var härligt, enkelt och med tanke på vilken tur med vädret vi hade, så kunde en stund därute vara så här skön. Det är vår björnvakt Daniel som på båten kunde koppla av från sitt jobb, för på båten kunde inga björnar dyka upp, förhoppningsvis.
20140901_1853
och klädstilen på däck kan vi väl kalla, lätt avslappnad, även om Fredrik här, kanske går lite till överdrift, men som sagt, vi hade fint väder och han kanske hade läst fel och trodde han var i Mexico eller nåt… vad tror ni?
20140901_1789Så var det dags för nästa stopp och jag fick återigen mitt lystmäte av former och mönster, för hela glaciärväggen såg ungefär ut så här.

20140901_1800 20140901_1823 20140901_1832
Äntligen, för mig, den här kvällen skulle vi gå iland igen, på en ö, där det bl.a. fanns gamla valskelett. Tänk, jag skulle få fotografera i lugn och ro, med kameran på stativ. Så vi hoppade i våra Zodiaker och drog iväg mot ön.  Även här var det försiktighet som gällde, men inte bara isbjörnar nu, utan även känslig lava, som växte på ön. Vi fick hålla oss i första hand bland småstenarna på stranden och kolla försiktigt var vi satte våra fötter, så vi inte trampade på gamla skelett från valar.

20140901_1862 20140901_1867 20140901_1874Väl tillbaka på båten igen, tog jag ett glas vin, laddade över kvällens bilder, för jag vill inte för allt smör i Småland gå ner i hytten. Varför undrar ni kanske? – Jo, jag hade insett, imorgon var det packning som gällde och min hytt såg ut som ett bombnedslag och jag började känna en jätteångest inför hur, jag skulle kunna få ner allt i väskan igen. Ni vet ju hur det är, när man reser ut, ja, då får allt plats och när man sedan skall hem igen, ja, på något sätt har packningen expanderat även om du inte handlat något.

 

 

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svalbard del 9 – när vi nästan såg isbjörnar

  1. Camilla / PN skriver:

    Tjusiga bilder på fjällen. Snygga utsnitt. Fint med alla linjer. Vilken resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s