Mitt fotografiska 2014

Då sitter man här igen, nästa sista dagen på 2014 och undrar, vad sjutton tog det här året vägen. Men när jag skall ta och försöka sammanfatta mitt fotografiska år 2014, så inser jag, att jodå, jag har nog ändå hunnit med en hel del

Jag gjorde en rivstart på det nya året, mycket tack vare att jag på en av årets sista självande dagar 2013, så fick jag tips om ett ställe som jag bara kände, jag måste åka dit och fotografera. Så nyårsafton 2013, den tillbringades hemma i stillhet och det starkaste som den kvällen skvalpade runt i glaset var julmust.

Så på nyårsdagens morgon, då stod jag upp och kände mig lika fräsch och sådär härligt nymornad som det nya året. Fotoryggsäcken packades, kaffetermosen fylldes till bredden och jag drog iväg upp till Risveden. Där hamnade jag i den allra underbaraste trollskogen.

20140101-_DSC7582-Edit
Det här blev det första av ett antal besök dit, ja, redan 5 dagar senare, så trotsade jag en ond rygg, eller rättare sagt, jag bestämde mig för att testa ett nytt sätt, nämligen en fotodag för att bota den. Kanske inte något jag rekommenderar. Sedan blev det en vända dit upp igen i mars.

20140301-_DSC7818
I februari blev det inte så mycket fotografering tyvärr, däremot, så gjorde jag debut som domare i en fototävling. En god vän till mig, ringde mig en av de sista dagarna 2013, ni vet i det där perfekta ögonblocket (för honom) när man inte har tid att argumentera utan man utan att tänka sig för tackar ja. Det var definitivt en stor utmaning och en ack så nyttig sådan. Att bedöma och motivera ett antal bilder i en tävling. Så det var på darriga ben jag stod där när resultatet skulle presenteras och läste upp resultatet med motiveringar. Jag höll även ett bildföredrag som avslutning på träffen, då jag berättade och visade bilder från mitt älskade Abisko

Våren var ju tidig i år, och jag hade bokat in en privatdag med Patrik Larsson i mitten av mars, för att äntligen försöka lära mig mer om Photoshop och försöka att ta nästa steg i bildbehandlingens underbara värld. För hur det än är, att fotografera handlar ju inte bara om att vara ute i fält och hitta kompositioner, det är ju så mycket mer. För när man kommer hem, så gäller det att ha koll på framkallningen så man verkligen kan plocka fram det bästa av bilderna.  men iallafall, jag tog mig en riktigt skön långhelg, och började den med att ge mig ut på vårspaning och tänk, våren var tidig i år, så redan den 15 mars, fångade jag min första blåsippa på sensorn.

20140314-_DSC8162
Våren för mig handlar ju så mycket om just macrofotografering av våra härliga vackra vårblommor och självklart, blev det ett antal turer upp till Säveån och sköna timmar i både blåsippshav och vitsippshav.

20140330-_DSC8573-Edit 20140404-_DSC8680-Edit
Lerums Fotoklubb har ju sedan 2009, arrangerat en vårutställning i Tingshuset i Lerum med deltagande av några av klubbens medlemmar. 2010 ställde jag ut första gången och i år var det dags igen. Jag tycker ju det här är lite läskigt att släppa iväg sina älskade bilder för allmänt beskådande på en utställning. Där man hör besökarna kommentarer och diskussioner. Då är det ås mycket enklare på nätet, där slipper man höra allt detta.. Men som sagt i år vågade jag igen. Jag lovade också i svagt ögonblick under planeringen av vårsalongen att hålla ett bildföredrag, vilket jag också kände gick riktigt bra. Men jag hade ju tränat som sagt, för jag visade och pratade även här om Abisko.

20140413-_DSC8859
Jag bestämde mig också hastigt och lustigt att dra ner till Söderåsen över påsken. Jag tyckte det skulle vara spännande att möta åsen, innan våren kommit riktigt och bokarna slagit ut. Så jag såg fram mot en helg där jag skulle jaga skeletten av träden, men tji fick jag. Den här helgen slog bokskogen ut. Det var tidigt i år. Men framförallt, fick vi en fantastisk påskaftons morgon däruppe vid Kopparhatten och jag kände väl, trots att jag visste vad som skulle komma senare under året, att jag har nog redan i april tagit årets bild – eller skall vi säga bilder för det jag hade med mig hem efter den morgonen däruppe, kände jag var någonting jag kunde vara riktigt nöjd med.
20140419-_DSC8943-Edit-2
Det blev två lugna veckor hemma och så var det dags igen att styra kosan mot Skåne och Söderåsens nationalpark. För vilken gång i ordningen, det har jag nog nästan tappat räkningen på. Den här gången var det dags för den traditionella workshophelgen för Patrik Larsson därnere. Förra året, ja, då var ju våren så sen, så sen, men det tog den ju igen i år. Så nu var det grönska däruppe på åsen, men vad gör det. Första morgonen när jag vandrade neråt däruppe vid Kopparhatten, jag då letade sig solen in bland bokskogens träd, lekte lite tittut och man trodde nästan man hamnat i guldets förlovade land.
20140502-_DSC9342-Edit

Och att vandra genom botten på ravinen och följa Skärens ringlande väg, ja, det är en lisa för själen.

20140503-_DSC9429-Edit
Det var som sagt, inte många veckor jag höll mig hemma i Göteborg under den här perioden, för bara tre veckor senare, var det dags igen för det årliga besöket nere på Österlen och i år, gjorde jag en ny upptäckt, nämligen Vårhallarna. Den här bilden får jag väl egentligen tacka min vän Eva för. Hon som gjöt olja på vågorna, när jag surnade till på ungarna som hade bestämt sig för att undersöka hur långt dom kunde driva mig. Där mål kändes där ett tag som  var att till varje pris komma med på bild. Men tillslut så, kom lugnet över mig och jag stod där i dagens sista ljus och fotograferade
20140530-_DSC9991-Edit
Den här sommaren skulle ju semestern bli lite rumphuggen eller skall vi säga uppdelad, eftersom spännande saker väntade där i slutet av augusti, men det kröp ändå i mig att sticka iväg några dagar, för tänk, hela juni månad höll jag mig hemmakring. Så i mitten av juli, stack Anki och jag upp till Knuthöjdsmossen några dagar och vandrade runt där på mossen och spanade efter smålom och fotograferade. Jag är väl egentligen mest intresserade av landskapet däruppe och att sitta kl 03.30  vid en av gölarna, dricka sitt morgonkaffe och bara njuta, medan dimslöjorna leker över vatten, det är livskvalité det!

20140716-_DSC0215-Edit 20140717-_DSC0290-Edit

Så var det då dags i slutet av augusti att åka till Svalbard. Det blev en oförglömlig upplevelse att tillbringa 10 dgr på båten och lugn och ro åka runt ögruppen. Fotografera, men framförallt uppleva en natur så storslagen och fantastisk. Att få sitta där på akterdäck och bara njuta av naturen, den friska luften, den totala avskärmningen från resten av världen.

20140826-_DSC0885-Edit 20140827-_DSC0981-Edit-2 20140829-_DSC1414-Edit-2
Väl hemma igen, så ställde jag faktiskt undan kameran en månad, men så i mitten av oktober då längtade jag tillbaka till min trollskog igen och det blev en härlig dag däruppe, jag inser att jag får nog snart åka dit igen.
20141018-_DSC2097-Edit-2

Så hann jag naturligtvis med det traditionella workshopdeltagandet i Söderåsen på hösten också för inte kan jag missa en höst i Söderåsen, eller hur? Visst var det lite blött i år, men vad gör det. Egentligen skapar det ju en extra krydda till bilderna, när regndiset sveper sig runt bokskogen och skapar en alldeles speciell stämning och färger.
20141025-_DSC2245-Edit-2 20141026-_DSC2283-Edit-2
Hemma en vecka och så mot Vårgårda och naturfotofestivalen, för nu efter vårens utställning hade jag fått blodad tand och vågade boka en skärm på bildutställningen på festivalen. Det var lite läskigt för jag bestämde mig efter lite velande fram och tillbaka att visa bara svartvita bilder. Snälla Gerhard, hjälpte mig och tack och lov med hängningen och här kan ni se ”min” skärm i Vårgårda
20140910-L1001776
Det var ju en utställning till som jag skulle deltaga i det här året. Under sommaren fick jag ett mail från någon på Procenter i Stockholm. Dom skapar varje år en temautställning och i år var temat ”NATUR” så förfrågan gick ut till 48 kvinnliga naturfotografer om vi ville deltaga och så klart tackade jag ja. Mitt bidrag blev en av bilderna från Svalbard. Utställningen hänger dels i Procenters lokaler under en tid, men den var också med på Fotomässan i Stockholm, och den kommer även att hänga på Naturfotodagen i Västerås i början av mars 2015 och som arrangeras av Camera Natura
Mitt bidrag var det här.

20140831-_DSC1743-Edit-2 20141001-L1001780
Avslutningsvis kan jag ju inte låta bli att nämna en ”liten” tävling jag deltog i. Jag fick ett ryck i början av november och skickade in en bild till en tävling arrangerad av National Geographic. Jag hade först tänkt att skicka in bilden från soluppgången över Kopparhatten, men se det gick inte, det var fel storlek på bilden, men när jag nu ändå fixat inloggningen, fyllt i tävlingsformuläret, rotade jag runt på hårddisken och fastnade för en annan av bilderna från den morgonen. Sedan tänkte jag väl inte mer på det, förrän jag morgonen efter jag varit på Fotomässan, öppnade min mailbox och så ett mail från tidningen ang tävlingen. Jag öppnade det lite nyfiket och fick väl läsa det två eller tre ggr och även låta en till läsa det innan jag insåg, jag hade kommit två. Av över 500 inskickade bidrag hade min bild kommit tvåa och publicerade även i årets sista nummer av tidningen.  Tänk då blev även jag både kaxig, stolt och så glad, så glad.  Tänk att resultatet av en härlig morgon på ett av mina absoluta favoritställen, nämligen Kopparhatten, skulle ge detta resultatet. Det är någonting jag kommer leva på länge.
Bilden jag tävlade med får väl bli det här långa inläggets sista bild.

20140419-_DSC8937-Edit-2
Så nu sitter jag som sagt här på 2014, näst sista dag och har blickat tillbaka på året som gått, men jag får väl avsluta med att vända blicken 180 grader och blicka framåt. För jag har redan börjat göra planer för 2015.  Självklart, är planerna en långhelg på Österlen, men också en kul tjejhelg i Skärgården. Fast jag börjar året med att styra kosan mot Skåne, dock utan kameran. För det skall bli en helg då jag skall försöka utvecklas i att framkalla svartvita bilder.  Jag gör det ju lite då och då, men jag vet egentligen inte vad jag gör.  Ytterligare planer är att försöka utveckla mitt fotograferande än mer och då framförallt hemmavid.  Verkligen komma ut på helgen här omkring. En vecka i Mullsjö i juni är bokad och jag börjar allt känna av en stor portion Abiskoabstinens så vem vet, en höstvecka ligger också högt upp på planeringslistan.

Avslutningsvis, du som orkat läsa så här långt önskar jag alla ett riktigt härligt 2015.

 

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mitt fotografiska 2014

 1. Underbart år du haft. Hoppas 2015 blir lika bra👍

 2. Hanna skriver:

  Hej! Gott nytt så här i efterskott!
  Vilka underbara bilder du bjuder på, de är verkligen fina. Stort grattis till bilden du kom tvåa med i National Geographic! Finns det numret ute nu? D såg bilden och gillade den massor han med, och med hans referenser sade han omedelbart att den platsar på ett skivomslag till vilket metal-band som helst 🙂
  Ser fram emot att ses snart över ett eller flera glas vin igen. Kram!

 3. Marie Leander skriver:

  Härliga bilder du bjuder på. Ett riktigt skönt 2015 önskar jag dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s