En naturskön festival i Säter

Så fortsätter vår Road-trip och nu har vi landat i Säter i 3 dagar. Anledningen att vi är i Säter är fotofestivalen ”En fotografisk resa i tid och rymd” arrangerad av Säterdalens fotografiska förening. Det är 5:e året den här festivalen arrangeras, men första gången jag var här.

Vi landade i Säter redan på Fredag eftermiddag och en av de fotografiska vänner jag skaffat mig genom åren på alla de workshops jag deltagit i, Magnus Höög, tog med oss på en liten rundtur i Säters omgivningar med två stycken fotostop. Nämligen dels en gammal övergiven grus, Silvbergsgruvan. Vilket häftigt ställe, med det blåa vatten, mot klippväggarna som färgades guloranga av solen.

20150724_5654 20150724_5657 20150724_5667

Nästa stopp blev Silvbergs kyrka, som så vackert belystes av solen som börjat dala över nejden.

20150724_5674

och medan vi stod där, kom gänget Kanadagäss sakta simmande i vattnet och tänk, dom var så sjyssta att dom en liten stund stannade upp och lät sig fotograferas tillsammans med blommor och kossor och det vita huset.

20150724_5683

Det blev sedan en tur genom de sommarfagra omgivningarna, där dikeskanterna så vackert lystes upp av rallarrosorna, de vita hundkäken och så små klickar av blåklockor. Så det var en nöjd undertecknad som lade huvudet på kudden på kvällen och sov sin skönhetssömn som uppladdning inför festivalen.

Vi kom ner ganska tidigt till festivalområdet, som låg i den vackra sänkan Säterdalen. Vilken plats att arrangera en fotofestival på. Bara omgivningarna gjorde att jag nästan hade lust att vända hemåt, hämta fotoutrustningen och istället för att titta på bilder, lyssna på föredrag fotografera. Där gick vi runt i denna vackra miljö, pratade med nya och gamla vänner, tittade på bilder, diskuterade i en stämning som bara var så härlig.

Den här dagen hade två huvudnummer nämligen Anders Geidemark och Hans Strand. Men jag vill ändå börja med att nämna att festivalen också hade förtrupper till dessa ”tunga” namn, nämligen klubbens egna medlemmar. Medlemmar som fick en möjlighet att kanske ta de där första självande stegen att visa och berätta kring sina bilder. Dagens första var Peter Engman, som visade bilder från den stora skogsbranden i Västmanland förra sommaren. Det var bilder som direkt tog tag i dig, bilder som på ett mycket mer gripande och nära sätt visade dramat som utspelade sig däruppe i den Västmanländska skogen. Dramat, som nog vi, som bor någon annanstans inte riktigt kunde förstå när vi läste tidningar och tittade på TV-bilder. För här var det en person, som med engangemang och sina egna upplevelser berättade.

Nästa att äntra scenen var Anders Geidemark och återigen fick jag möjligheten att se hans bildföredrag om sina 40 år som naturfotograf. Jag såg det i Västerås i våras och blev gripen, nu blev jag lika gripen igen. För det är en berättelse i ord och bild om både glädje och sorg, om en varm uppväxt, jag känner igen mig själv i så mycket. Men också om hur lycka och stolthet över framgång, kan förstöras av avundsjuka och missunnsamhet, men där ändå det ljusa får komma tillbaka. Ett personligt föredrag där nog många av oss, torkade bort en tår. Men också ett föredrag som också lärde oss att vara med rädda om vad vi säger och kanske tänka efter före. Och att vara generösa och glädjas med andra framgång, istället för att visa avundsjuka och missunsamhet.

Efter lunch var det Magnus Höög som fick agera förband till Hans Strand, vilket han också gjorde med bravur!

Hans Strand visade bildföredrag från Island, och dom bilderna får man nog aldrig nog av. Island med sin mäktiga natur som jag tyvärr själv inte fått se i verkligheten ännu, men finns med på listan över – hit vill jag åka – Hans berättade och visade med sin vanliga bravur och lagom glimt i ögonvrån. Hans Strand har ju alltid varit en stor inspirationskälla för mitt egna fotograferande och hans bildtankar är någonting jag ofta tänker på.

Detta var dagens sista begivenhet och efter lite vila på vandrarhemmet var det bara att åka tillbaka till Säterdalen och kvällens begivenhet, nämligen en Dan Andersson kväll, där väl kanske inte riktigt trubaduren höll klassen. Så istället ägnades kvällen åt härliga samtal bland vänner, medan en och annan obligatorisk öl rann ner genom strupen.

Söndag morgon, upp ur sängen och så på’t igen. Nu hängde det ju tyvärr mörka moln över Säterdalen, men vadå, lite regn har väl aldrig någon dött av. Så när åskan mullrade och himlen öppnade sig, ja då kunde jag bara konstatera ”men vad bra, nu behöver jag varken tvätta kläderna eller duscha ikväll”

Jag började dagen med att lyssna på Hans Olander, som visade en liten mix av bilder från bl.a. vinterns VM på skidor och jag som den store längskidåkningsfreaken jag är (iallafall att titta på detta på TV) njöt i fulla drag. Det blev också en liten serie bilder från modellfotograferingar som jag tyckte var riktigt coola

Den här dagens höjdpunkt var Brutus Östling som under två timmar (med en liten paus emellan) visade bilder och berättade. Det som var höjdgrejen var nog ändå när han avslutade med en samling bilder från rockfestivaler. Wow säger jag coola bilder.  Det var intressant att lyssna till Brutus tips kring fågelfotografering även för en sådan som undertecknad, som enda gången det finns med en bild på fågel, så är det nog nästan som ett litet misstag i en landskapsbild.

Så är det väl då att sätta ihop en liten slutkläm om de här dagarna. Jag säger bara – hurra vad ni är bra! För det här var en festival med värme, trots att inte vädertermometern visade någon värme. För här kom värmen från de som var med och de som arrangerade. Jag gillade det verkligen, den sköna och trevliga stämningen som gänget i Säterdalens fotografiska förening skapat. För den skapas bara genom entusiasm och att man som arrangör har en gott hjärta. Så jag tackar för de här två dagarna och inser stolt, men jag är ju faktiskt medlem i denna härliga fotoförening, så passa er. Nästa sommar lär ni nog höra någon som kommer runt kröken och glatt ropar hej, nu är jag här igen på sin breda göteborgska!

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s