Tillbaka i barndomen

20151107_0698
Ja, det kändes nästan så idag, för äntligen gav jag mig ut på den här vandringen jag planerat väldigt länge. Idag var vädret det perfekta, en härlig regntung novemberdag och det när jag också när jag tillbringar helgen uppe i Olofstorp. Så med kameran över axeln gav jag mig ut på den här vandringen. En vandring genom min barndoms skog, på stigar där jag lekte och gick på upptäcksfärd. På stigar, där jag efter skolan brukade ta mina föräldrars arbetshäst och ge mig ut på ridtur med.

Det som skulle vara spännande var, skulle jag känna igen mig, skulle mina barndoms lekplatser vara förändrade. För sedan mor och far sålde gården har jag bara varit här på besök två gånger. En gång så gjorde jag ungefär samma vandring som idag, och då med en stor sorg i hjärtat. För det var kvällen före min fars begravning och jag ville ge honom en sista hälsning ”hemifrån” och vandrade genom skogen för att plocka en bukett blommor till honom.

Idag så kom alla härliga glada minnen över mig igen när jag gick där i skogen.Mycket var annorlunda, för skogen hade vuxit sig stor och mycket hade vuxit igen.

Jag insåg där jag började min vandring, att här hade det varit öppen mark och här brukade  mor och fars ungdjur beta på somrarna. Nu hade skogen tagit tillbaka stora delen av betesmarken och björkarna växte höga och stolta med inslag av små granar.

20151107_0684Halvvägs på min vandring mötte jag ett par och vi började språka med varann. Det visade sig att det var några som mina föräldrar de sista åren de bodde där uppe umgicks mycket med. Visst dom var många år yngre, men jag minns att dom hade trevligt tillsammans och det blev en härlig stunds samtal om mina föräldrar. Två personer som jag inser mer och mer, har betytt så mycket för andra och så många som fortfarande minns mina föräldrar med sådan värme. Det gör mig varm inombords att tänka på detta.

Det är fascinerande att konstatera att skogsvägen som jag kanske tyckte var lite lång när jag var liten, ja, den var nog inte så lång, för snart var jag framme vid nästa lilla skogslucka, där djur förr gick och betade.

20151107_0690Jag hade väl egentligen planerat riktigt hur långt jag skulle gå, men så hastigt och lustigt var jag framme vid den lilla byvägen och där mellan träden så kunde jag se mitt barndomshem. Jag har ännu inte fotograferat mitt barndomshem, men där mellan dom stora granarna kan man se huset.

20151107_0700Så jag fortsatte min vandring in på nästa lilla skogsväg. Här gick jag ofta med min far eller på egen hand. För här hade vi våra mjölkkor på sommaren och även vår arbetshäst gick ofta här och betade och hon och jag var ju bästa vänner. Så allt som ofta brukade jag hälsade på henne. Varje gång jag kom fram till hagen och lockade på henne, så kom hon galopperande över ängen för som sagt, Ammilla och jag var bästa vänner.

20151107_0706

En gång så var det här min groddamm, dit gick jag varje vår och spanade efter grodyngel, som jag sedan följde under deras utveckling. Idag, finns det inte mycket kvar av dammen, den har i princip vuxit igen. Bara en liten, liten pöl inne i ett hörn finns kvar.

20151107_0709

Naturligtvis var jag tvungen att fotografera min första ”häst”. För just den här stenen, den fantiserade jag när jag var liten att den var en häst och den satt jag och red på över stock och sten, medan mor och far mjölkade korna. Då var det en stor sten, som jag klättrade upp på, nu var den ganska liten.

20151107_0711Min vandring fortsatte vidare på skogsvägen, till nästa lilla skogshage. Den här är fortfarande öppen, så kanske är det någon som arrenderar den idag och låter hästar beta där. För jag kunde konstatera på min vandring, att på flera ställen där förr, grannarnas och våra kor gick, där betar hästar idag.

Den lilla bäcken hade nästan bildat en minisjö, så jag insåg, här tar vandringen slut och här blir jag tvungen att vända.

20151107_0726 20151107_0715 20151107_0721 20151107_0722Så jag vandrade tillbaka på skogsvägen och jag hade ett ställe kvar jag ville utforska.

När jag var liten så var jag mycket ute i skogen med min far. Han planterade granplantor och jag lekte. byggde kojor och fantiserade ihop spännande historier under tiden. På senhösten och vintern brukade pappa ordna en  grillplats och tända en liten eld där vi satt och värmde oss och grillade en korv tillsammans medan han drack sitt kaffe och jag min varma choklad. Tänk, ungefär 50 år före alla andra, ja, då hade jag en hemmapappa – det ni. Fast ok, han jobbade ju på gården och jag hängde med.

Tillslut så hittade jag den, skogen, som jag själv varit med och planterat. Då för 53 år sedan, hjälpte jag min far att sticka ner de små granplantorna i marken. Idag är det stora stolta granar, som susar så där härligt i vinden.

20151107_0729

Så avslutade jag tillslut min vandring bland mina gamla lekplatser i hagen i skogen. Den hagen, som träden nu börjar ta tillbaka igen. För antagligen är det väl så, att nån gång för längesedan, var det någon som bröt upp marken, tog ner träden och öppnade upp marken för att skaffa mer betesmark för djuren.

20151107_0735Det blev verkligen några härliga timmar därute på mina barndoms stigar och härliga lekplatser och jag hoppas jag snart, snart, kan göra om den igen. För alla stigar hann ja ju inte med att återuppleva.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tillbaka i barndomen

  1. ulfsfotodagar skriver:

    Härligt höstliga bilder och en mycket trevlig berättelse! /Ulf

  2. Anders Åberg skriver:

    Och jag som trodde du var storstadstjej. Underbart fin bildberättelse, skriven med äkta känsla och fina nyanser som fångar läsarens nyfikenhet. Högsta betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s