Norra Kvills nationalpark


För andra gången var det dags senaste helgen att besöka Norra Kvills nationalpark. Jag hade återigen anmält mig till en workshop för Patrik Larsson och att åka på en workshop med honom är lite som att komma tillbaka till skolan efter sommarlovet, eller till jobbet efter semestern. Idel gamla bekanta och vänner som dyker upp. Fast den här gången var det ändå två nya ansikten jag inte träffat förut, vilket var roligt.
Norra Kvills nationalpark, ligger mitt inne i djupaste Småland, inte så långt från Mariannelund, så vi var också mitt i Emil-land och  Astrid Lindgrens lilla härliga figur, han gjorde sig påmind lite överallt när vi körde på vägarna.
Nationalparken bildades redan 1927 och är en liten pärla bestående av genuin småländsk urskog, som iof drabbats av en del bränder genom åren, vilket man också kunde se spår av.
För mig är den så mycket förknippad med troll och knytt, jag kan nästan förnimma hur de gömmer sig bakom de stora stenarna och nästan höra hur dom rumsterar om under stenarna.  Här bor alla skogen små sagoväsen och att vandra stigen fram i nationalparken är som att vandra i en sagovärld. Det är tyst, det är stilla och jag känner mig verkligen hemma i den här sortens natur. Då är det gott att kunna slå sig ner på en sten, alldeles ensam, ta upp sin termos med kaffe och bara njuta av den friska luften och av tallarnas sus.
Vi drog iväg ut ganska snart efter vi samlats, för hösten har ju gjort sitt intåg och mörkret börjar falla tidigt nu. Vandring in i själva nationalparken, är väl kanske inte en drömvandring, då det bär ganska brant uppför, men när man väl kommer fram, då öppnar sig skogen med sina små tjärn. Jag avstod den här gången för att vandra runt hela vägen, utan koncentrerade mig i första hand runt den första lilla tjärnen man kommer till.

Så första kvällen blev väl mest lite uppvärmning inför helgens fotografering, innan det var dags att medan ljuset sakta började försvinna, försöka försiktigt vandra nerför igen och till bilarna.
Tidigt lördag morgon ringde väckarklockan och i ljuset från min beryktade pannlampa, stapplade jag återigen uppför den knaggliga och steniga backen. Så medan ljuset sakta började komma tillbaka på morgonen satt jag i lugn och ro och åt min frukost under intressanta diskussioner. För inte sjutton vågade jag mig ut i skogen, bara i pannlampans sken, nej, där är jag för feg och för försiktig, det är det lika bra att erkänna. Men så när jag kunde se ordentligt då var det dags och dagens första bild, fick väl bli en i princip repris från förra gången, men nu från ett lite annan vinkel. Sedan så är det ju det där med ormbunkar, jag kan ju liksom inte gå förbi dom utan att stanna och ta fram kameran.

Jag vågade mig också på att klättra upp på höjden, tack och lov finns det ju ett rep att hålla sig i och jag är väl iof tacksam att när jag stapplade upp, inte tänkte på att jag sedan skall försöka ta mig ner också. Väl däruppe var det att leta kompositioner bland alla träd, stora mossbeklädda stenar och den vackra laven, som likt julgransdekorationer hängde ner från granarnas grenar.

Jodå, jag lyckades ta mig ner helskinnad och tillbaka till bilarna, för nu var det dags att ta oss tillbaka till vårt boende och gå igenom dagens skörd med bilder. Hoppas på att någonting intressant fastnat på sensorn, för två bilder skulle ju göras klara och lämnas in för dagens bildkritik.
Eftermiddagens fotosejour, där smet jag från Norra Kvill och istället åkte Sten och jag för att leta upp Sveriges äldsta ek, samt vi hade även sett lite intressant motiv när vi körde till och från Nationalparken, som vi ville titta närmare på.
Så vi drog först iväg till Kvills naturreservat och Kvilleken, eller Rumskullaeken som den också kallas. Där stod den, gammal, lite krum och skrynklig, som väl kanske inte är så konstigt, då den stått där i ca 1000 år. Mina tankar hissnade när jag tänkte på vad denna ek sett och upplevt under 1000 år.
Den stod där omgärdad av vackra ekhagar och jag fastnade också i ett kaos av fallna ekgrenar.

Så var det ju motiven vi sett från bilen tidigare under dagen och jag gjorde iallafall ett försök, men ljuset hade tyvärr börjat försvinna.

Så avslutades då lördagskvällen med en intressant bildkritik och diskussion. Dessa bildkritiker är alltid lika intressanta att lyssna till och lära av.

Hmm, sista morgonen bestämde Sten, som jag åkte med under helgen och jag, att vi åker upp lite senare än de andra. Ja, jag kan väl säga, att det fanns två till i gruppen som även de tog lite sovmorgon, så ensamma att smita på morgonen var vi tack och lov inte.
Min fotoinspiration var kanske inte den bästa så här på söndag morgon, men jag fick ändå  en härlig morgon, där jag satt mitt ute i skogen medan solen gick upp och så sakteliga letade sig in i tallskogen.

 

Det kändes lite vemodigt när jag sista morgonen vandrade stigen ner från nationalparken och till bilarna. För kvällen innan hade vi fått reda på att detta skulle vara den sista workshopen Patrik skulle hålla. 9 härliga år som jag varit med, var till ända och det kändes nog lite konstigt, så visst satt jag därute i skogen och tänkte på allt härligt jag upplevt de här 9 åren, medan jag drack mitt kaffe. Tänk allt jag lärt mig, alla intressanta och givande diskussioner, alla härliga människor jag mött på dessa workshops och nya vänner jag fått. Alla underbara platser jag haft möjlighet att besöka tack var Patrik, platser, jag kanske inte kommit på själv att åka till.  Så jag avslutar det här blogginlägget med att tacka för alla fotografiska upplevelser jag haft på alla dessa workshops genom åren. Tack!

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s