Fotoåret 2019

Jag har ju som tradition att på en av årets sista dagar sammanfatta mitt fotoår. Det är lika roligt varje gång att gå igenom årets bilder och faktiskt varje år upptäcka, att ja, jag har ju hunnit med en hel del under året, även om det känns som mindre än tidigare år.

Jag startade mitt fotoår nere på My Dog, Sveriges största hundutställning och  talesättet sådan herre sådan hund, kanske kan vara en bra rubrik till den här bilden.

Annars blev första ”riktiga” fototillfället ute i trädgården – Väl inpackad i lertåliga kläder slängde jag mig ner på gräsmattan när årets första snödroppar hade tittat upp och ja, det blev att klä av sig i duschen när jag kom upp igen och spola av leran som jag var täckt av efter detta lilla gyttjebad.

Men dagen efter var jag redo igen och trots VM-skidor på TV, men med en lockande dimma utanför fönstret så vann dimman över VM-skidorna och jag började i Rya skog, där jag minns hur jag satt på nedfallen stock och kollade in när Sverige tog guld – att jag på kuppen skrämde slag på en stackars hund, som nog aldrig mer kommer rymma från husse och matte, det är en helt annan historia. Dimman tätnade så jag var bara tvungen att dra vidare till en björkdunge jag haft span på i flera år, men bara väntat på rätta vädret för att fotografera den. Den här söndagen var det dom rätta förutsättningarna med dimman och vårvädret.

Jag har ju kommit upp i den aktningsvärda åldern då man i princip slutar fira sin födelsedag, iallafall har jag slutat göra det, men någonting ville jag ju hitta på när det var min dag, så jag skippade soffhänget och Vasaloppet och drog istället till skogs. Vilken födelsedag jag fick, den blev verkligen perfekt, ensam i ”min” favoritskog, tystnad, stillhet och den härliga skogslukten. Ja, finns det något bättre sätt att fira sin födelsedag på tro??

Det har inte blivit så många fotohelger det här året, men i mitten av mars bar det iallafall iväg till Öland. Naturfotograferna/N hade lagt sitt vårmöte/årsmöte på Öland i år och vi var tre stycken medlemmar som drog från Göteborg en dag tidigare för att hinna med lite egen fotografering – hmm – vädret kunde kanske varit bättre, eller ändå inte – tja, det starka vindarna kunde man väl kanske sluppit, men det blev iallafall en vandring på Alvaret innan helgens allvar började och det var kanske ett annat Alvar vi fick uppleva en det man ser på sommaren – men ändock så vackert.

Våren är ju normalt en bråd tid för mig när jag njuter av vårblommorna ute i backarna. På helgerna brukar jag tillbringa med att ligga på magen i någon skogsbacke, eller bara sitta på en sten och njuta av vårens ankomst, fåglarnas tjatter och deras idoga fixande med sina bon – I år blev det kanske lite annorlunda då jag bestämt mig för att göra något åt mitt hem, så de flesta helgerna i mars och april gick åt till att röja, slänga, bära och så mitt upp i allt detta, smällde jag ganska illa med bilen. Det påverkade mig en hel del och jag är fortfarande så tacksam att allt ändå gick så bra som det gjorde – Då är förlorad självrisk och dyra hyrbilskostnader egentligen försumbart, även om det sved i plånboken.
Fast lugn, i allt detta kaos så hann jag ändå med lite blåsippor såklart.

Och när jag bara kände mitt i allt röjande att jag bara måste ta en paus, då är det tacksamt med lite rabatter mitt över gatan – så en och annan granne var nog lite konfunderad om dom såg mig ligga raklång tvärs över gatan – eller förresten, dom är nog vana –

Jodå, även vitsippsbacken fick besök i år också, det kan man ju inte missa eller hur?? Även om jag nog var i sista stund för i år kom ju våren tidigt och sipporna hade nästan börjat blomma över vid Råda säteri när jag vandrade runt där i det vita havet.

Äntligen var renoveringen av lägenheten klar, möblerna var tillbaka på plats och här vill jag passa på att tacka er som hjälpte mig att bära, slänga, borra, montera och hänga – utan er hjälp hade jag aldrig fått det så här fint, som jag har det nu.

Men nu var det dags för en rejäl fotohelg under nationaldagshelgen och några lediga dagar, så jag strålade samman med mina vänner eva o Anna-Karin nere i Åsa och det blev en kväll och morgon ute i Näsbokroks naturreservat – vilken kväll det blev och morgonen var inte dum den heller.

 

Väl tillbaka i  ett regnigt Göteborg med en styck Stockholmare i släptåg gällde det att hitta på ytterligare en utflykt så när regnet äntligen behagade sluta tog jag med Eva upp till Säveån där jag passade på att ”leka” lite

När jag tittar igenom årets bildskörd så kan jag konstatera att under resten av juni och juli hängde jag nog mycket på min nyinredda balkong och laddade inför årets höjdpunkt, nämligen resan till Shetlandsöarna. Jag var ju där förra året också och insåg under hösten, jag måste åka tillbaka och det gjorde jag också. Vilken fantastisk vecka det blev. I år åkte jag direkt ut till ön en dag innan och hann med ett förhandsbesök hos lunnefåglarna uppe vid fyren och jag var ju inte ensam att starta den här fotoresan en dag tidigare.

Men vad som framförallt var roligt var att i år hann jag med att fotografera den gamla ruinen Jarlshof och Sumburgh lighthousq

Som ni kan se blir det en hel del svartvita bilder från Shetlandsöarna, och kanske inte så konstigt då vår fotoguide var Mats Andersson, mästaren i svartvit och visst blev man inspirerad.

Fast lugn även en och annan traditionell landskapsbild hann jag med under veckan.

Under hösten planerade Eva, Anna-Karin och jag en fotohelg nere i de lite sydligare delarna av landet och vi landade en fredag eftermiddag nere på Kullaberg. Det låter kanske konstigt, men det här är mina första bilder någonsin nere från Kullaberg – Kanske är det klipporna som avskräckt mig från att åka dit, jag vet faktiskt inte, men nu äntligen var jag där.


Det blev en kväll och morgon bland klipporna innan vi styrde kosan mot Halmstad – fast vi gjorde ett stopp på vägen och undersökte en för oss ny bokskog, som definitivt skall besökas igen när vädret är lite mindre soligt. Dagen avslutade vi i Möllegårdens naturreservat, som var en vacker upplevelse.

I mitten av oktober var det dags för Naturfotograferna/N:s höstmöte, som i år var i Vänersborgstrakten, så jag passade på att ta ledigt för att göra några stopp på vägen upp. Det blev ett stopp i ”min” underbara skog, innan regnet blev för intensivt, även för mig. Så istället för fler fotostopp på vägen, blev det en tidig incheckning på boende och ett varmt bad innan resten av gänget dök upp.

Även i år hann jag med en workshop i intima landskap och vi besökte dels Rya skog, men också Säveån där vi var ett gäng på 6 personer som lade våra pannor i djupa vecka när vi letade kompositioner i detta kaotiska landskap.

Så som ni kan se, jag har hunnit med en del i år också och nu när det bara är en dag kvar av 2019 så ser jag fram mot 2020 och vad det kan ha för spännande upplevelser att bjuda på.  Jag vill försöka göra en nystart med mitt fotograferande, men kanske också hitta lite andra förströelser runt bild som kan ge mig inspiration och så har jag två spännande upplevelser att se fram mot. För i maj har jag bokat en resa till Tjernobyl och som avslutning på min sommarsemester så åker jag till Yttre Hebriderna – båda ställen, som ändå fast det är så totalt olika resor, ser jag lika mycket fram mot dom.

Fast innan dess så är det dags att ligga på magen igen i blåsippsbacken och lukta på våren och tänk det är bara tre månader dit och de månaderna går fort. För även om det är mörkt och grått ute, så är det ändå en tid, när vi ser hur ljuset börjar komma tillbaka, dagarna blir längre och längre och det är ändå en härlig tid.

Avslutningsvis vill jag också önska alla ett riktigt Gott slut på 2019 och ett riktigt Gott Nytt År och vi hörs igen 2020

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fotoåret 2019

  1. Lena Persson skriver:

    Tack för din trevliga årsberättelse och dina vackra, inspirerande foton !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s