Mitt fotoår 2020

Det är bara att inse, det är inte särskild ofta jag numera går in och skriver ett blogginlägg så jag kan konstatera att hela layouten har ändrats sedan sist. Vi får väl se om jag tillslut får ihop mitt traditionella blogginlägg över mitt fotoår.

Året började ju ungefär precis som vanligt, jag gjorde upp planer och såg fram två spännande resor under året. Men så i mitten av februari, började man nog inse, det händer ting, som man inte kan råda över. Ordet Corona och Covid-19 var det som nu började vara på allas läppar och man började så smått bli orolig över vad kommer hända här hemma.

Dock var det tack och lov ändå en sak, som var precis sig likt. Vårens sakta insmygande i landet. Så välkommet, så härligt och det gjorde trots att att all oro runt Corona-viruset fick komma i andra hand lite grann. För nu var det ju dags för vårspaning ute i mitt alldeles speciella blåsippshav. Första turen dit var extra tidig i år. Tänk att det är lika spännande varje år att åka dit, gnugga ögonen och ställa in dom på att leta efter blåsipporna. Den där känslan, när ögonen börjat vänja sig och helt plötsligt ser man dessa små blå punkter ute i naturen.

Det är väl lika bra att inse att jag nog är ganska förutsägbar, för jag har mitt blåsippsställe dit jag åker varje år och jag har mitt speciella vitsippsställe dit jag också åker varje år. Ingen förnyelse här inte. Fast i år kunde jag dock konstatera där jag normalt brukar vara ensam i mitt blåsippshav, ja, dit var det många människor som sökt sig. För i Coronans spår så skaffade sig människor nog nya vanor och en av dessa var att ta sig ut i naturen mer.

Att ligga bland vitsipporna och njuta ja, det är nog bland den mest optimala vårkänslan som finns.

Jag fick ju också, bl.a. tack vare Corona för mig att införskaffa ett rejält Tele. Men det var också för att hitta ny inspiration med mitt fotograferande. Så sagt och gjort, ett större telefon beställdes och första turen för att testa gick upp till Säveån.
Forsärlan var sjysst däruppe och behagade posera så snällt på stenen där mitt ute i ån

Att jag sedan, drog vidare med mitt tele för att störa grodorna, när dom gjorde nya grodor, ja, det hör ju också liksom till mitt traditionella vårbestyr.

Det blev en lite annorlunda april, då jag p.g.a. av den rådande pandemin fick lite extra ledighet och en av mina lediga dagar styrde jag kosan upp till Hornborgarsjön, där jag också fick lite pippi på kuppen.

Men det blev också en möjlighet att äntligen få se Vildsvin i verkligheten och fotografera dessa. En hel liten familj gick där lugnt och bökade på gärdet.

När mina planerade resor under våren och sommaren blev inställda kände jag att jo, jag behöver nog ändå lite miljöombyte så ringde runt lite och kollade boende uppe i Vallebygden. Jag hade tur, ett pensionat kunde ta emot mig Corona-säkert, vilken lyx, deras enda gäst på pensionatet så jag blev verkligen omhändertagen av personalen, inklusive pensionatskatten, som föregick matte och serverade mig sin speciella frukost när jag kom tillbaks hem efter morgonens fotografering. Tänk, då hade katten så generöst lagt en liten mus precis utanför min ingång. Det ni, det kallas jag service.
Vallebygden blev en fin upplevelse, med underbart väder. Tänk att få ligga i gräset, njuta av fågelkvitter, fotografera gullvivorna som fanns runt omkring mig.

Men det blev också en tidig morgon bland ramslöken och även myggen. Undrar egentligen vem som var gladast, jag, som fick njuta av doften av ramslöken, eller myggen som fick sig ett rejält skrovmål på mig.

Visst hann jag även med en och annan liten söndagsutflykt med kameran i mina hemmamarker och vid ett av tillfällena passade jag på att se hur det stod till med årets liljekonvaljer.

Sommarens semesterplaner blev ju som sagt p.g.a. av den rådande pandemin i världen helt omkullkastade. Jag hade en planerad fotoresa inbokad till Yttre Hebriderna som jag verkligen såg fram mot, men av den blev det så klart intet. Då gällde det att fundera i nya banor och istället blev det en veckas road-trip i Sverige. Den startade med ett härligt dygn i goda vänners lag med mat och dryck, mycket tjöt och en hel massa skratt innan jag drog vidare upp till Hälleskogsbrännan. På vägen dit fick jag äntligen möjlighet att besöka Strömsholms slott, som tyvärr var stängt, men vadå, jag hade egen fika med och kunde sitta i slottsparken, dricka mitt kaffe och äta lite godsaker medan jag njöt av omgivningarna.
Väl framme i vid Hälleskogsbrännan var jag så spänd och nyfiken. Jag besökte det här stället för 4 år sedan, bara två år efter den stora branden. Hur skulle det nu se ut. Jag hade väl planer att försöka leta upp ungefär samma ställen jag fotograferat då, men där fick jag tji. Allt var så förändrat, så mycket hade hänt däruppe under dessa fyra år, så jag hade svårt att hitta de exakta platserna. Men det blev några minnesvärda dagar däruppe och så intressant att se, hur naturen förändrats, hur växtlighet kommit tillbaka. Mycket brända träd stod fortfarande kvar och det var som att köra in i en helt annan värld.

När jag ändå var uppe i dessa trakter, så var även två nätter vid Knuthöjdsmossen inbokad. Mossen var sig lik, men den här gången, var det mest mitt tele som fick arbeta. Det var så glädjande att se att smålommen i år fått fram flera kullar av ungar. Senast jag var där, också för 4 år sedan såg jag inte en enda unge.

Jag hade ju också när jag insåg att min planerade resa till Yttre hebriderna inte skulle bli av, bokat in en septembervecka uppe i Abisko. 5 år sedan jag var där senast och gissa att jag längtade till september och att äntligen få komma tillbaka. Att hämta ut hyrbilen på flygplatsen i Kiruna och köra de 10 milen till Abisko ger mig att alltid en alldeles speciella känsla i kroppen. Jag är bara tvungen att stanna en stund på vägen, stiga ur bilen och bara andas och njuta.
5 intensiva dagar blev det däruppe, och det tog mig max en timma från det jag checkat in på turiststationen tills jag stod där vid jokken och fotograferade.

Jag hade också planerat en tur till den gamla rallarkyrkogården i år. Där har jag inte varit sedan jag var liten och efter en vandring, som kändes som den aldrig tog slut, så låg den bara där. Denna lilla vackra kyrkogård, som inte bara är en kyrkogård utan också ett minnesmärke över de som slet för att bygga malmbanan i början av 1900-talet. Alla dessa vita träkors visar på vilket slit det måste varit för dessa män, men också kvinnor som arbetade utefter banvallen för att dra rälsen.

Självklart, så gjorde jag ett besök uppe hos ”min” björk för att hälsa på den. Jodå, den stod fortfarande kvar där vid strandkanten med den välkända siluetten av lapporten i bakgrunden.

Förra hösten hade Naturfotograferna/N sitt höstmöte uppe i Vänersborgstrakten och jag kunde då konstatera att hit vill jag åka tillbaka och tillbringa en liten minihelg och fotografera så jag bokade in en helg i mitten av oktober för att i lugn och ro utforska mer på egen hand. Jag startade vid brudslöjans vattenfall på Halleberg

Jag drog vidare till Hunneberg, men tyvärr blev det inte dom bilderna jag tänkt. För jag lyckade göra kardinalfelet och pilla på fel rattar och de flesta bilderna från den härligt höstfärgade lövskogen är inte bra.
Jag avslutade dock dagen uppe vid de mäktiga ekarna vid Tunhems prästgård innan det var dags att vända mot boende och en god middag.

I ett svagt ögonblick fick jag en idé att hålla en workshop i landskapsfoto för fotoklubben, Lerums Fotoklubb. Ju närmre helgen för workshopen närmade sig, ångrade jag kanske lite min idé. Det var åtskilliga timmar jag lade ner på att sätta ihop ett föredrag, planera, var vi skulle åka och fotografera. Men helgen blev så lyckad. Ett gäng på 10 personer gick in för workshopen med liv och lust både under lördagen när jag tog dom till Säveån och kanske ett landskap som inte är helt enkelt att hitta kompositioner i. Vädrets makter var kanske inte helt på vår sida under söndagen, men hela gänget ställde ändå upp och i regnet stod vi tillsammans uppe i Risveden och jag var så glad och imponerad över deras framsteg under helgen. Deras kreativa tänk. Tyvärr tvingades jag skjuta sista träffen som skulle vara en vecka senare, på framtiden. För nu hade Corona- virusets framfart i landet accelererat igen och nya rekommendationer sa, inga sammankomster. Så den sista bildgenomgången får vi ha vid ett annat tillfälle längre fram när vi lyckats trycka tillbaka smittan här i landet.
Själv hann jag väl inte fotografera någonting själv i princip, men det var ju inte heller meningen.

Däremot tänker jag avsluta den här tillbakablicken med två bilder från mitt älskade Risveden. En från workshopen och så en sista bild som jag tog för bara någon vecka sedan. För efter en jobbig november med alldeles för mycket annat runt omkring mig, fick jag äntligen möjlighet att komma ut i skogen igen. Jag fyllde på alla energidepåer, njöt av lukterna, den friska luften och då gör det kanske inte så mycket att bilderna jag kom hem med inte kommer ingå i mina top 10.

Med dessa rader vill jag också önska er alla ett riktigt Gott Nytt år och så håller vi ut och ihop på distans, så vi kan sätta P för den här pandemin som präglat så mycket 2020.
Kom ihåg, det vi tvingas avstå från i år, det kommer igen, men bara om vi orkar hålla ut och hålla distansen.
Så nu håller vi tummarna för 2021 som snart kommer rullande in.

Om nikonetha

Göteborgskvinna som här tänkte samla sin högst personliga reflektioner över vad som händer runt omkring henne. Förhoppningsvis kommer även en och annan bild också att slinka med på köpet, då jag allt som oftast återfinns bakom min kamera
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mitt fotoår 2020

  1. Morgan skriver:

    Oj, det var spännande att läsa om ditt år av fotografering. Många fina bilder blev det också och precis som du säger så hoppas vi på ett bra 2021. God fortsättning!

  2. Pelleh skriver:

    Fantastiska bilder som vanligt. Roligt att du delar med dig av omständigheterna runt den också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s